back to top

ZAHTIJEVA PUNO VREMENA I STRPLJENJA Male tajne izrade lisnatog tijesta

Izrada lisnatog tijesta zahtijeva puno vremena, strpljenja i upornosti, zbog čega mnogi posežu za kupovnim tijestom.

Lisnato tijesto koristi se u izradi brojnih poslastica, a karakterizira ga slojevita struktura te bogatstvo mašću.

Izrađuje se od brašna, masti, malo soli i vode. Brašno je najvažniji sastojak lisnatog tijesta, stoga se preporučuje da s pomiješa više vrsta kvalitetnog brašna kako bi se dobilo što bolje tijesto.

Isto tako važan je i odabir masnoće koja tijestu daje gipkost i rastezljivost, pri čemu treba paziti da udio vode koju masnoća sadrži bude što manji. Za kvalitetno lisnato tijesto preporučuje se upotreba maslaca.  Omjer brašna i maslaca otprilike je jednak, a količina zavisi od željene količine tijesta koju želite dobiti. Količina vode određuje se prema konzistenciji tijesta. Ono ne bi smjelo biti ni presuvo, ali ni preljepljivo.

S obzirom da se tijesto treba više puta preklopiti i izvaljati njegova priprema dugo traje pa mnogi posežu za kupovnim tijestom. Upravo zbog višestrukog preklapanja i valjanja nastaju slojevi povezani tankim listićima, prenosi Slatkopedija.hr.

Tehnika preklapanja ima velik uticaj na kvalitet lisnatog tijesta. Preklapa se četiri puta, i to: prvi put tri preklapanja, drugi put četiri, zatim treći put ponovno tri i četvrti put četiri preklapanja. Što se više tijesto preklapa ono će biti slojevitije i hrskavije. Između svakog preklapanja tijesto mora odmoriti. Izrađeno tijesto se može zamrznuti te koristiti po želji, uz prethodno odmrzavanje u frižideru.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI