back to top

Akcije Majkrosofta porasle za 8,3 odsto zahvaljujući vještačkoj inteligenciji

Akcije kompanije Majkrsoft porasle su za 8,3 odsto zahvaljujući proizvodima vještačke inteligencije, koji su najviše stimulisali povećanju prihoda.

„Kompanija sa sjedištem u Vašingtonu nadmašila je kvartalne prihode i profit, vođen rastom poslovanja u oblasti  razvoja sistema klauda (cloud) i paketa ofis softvera (MS Office)“, navodi Gardijan, prenosi Tanjug.

Kompanija je prognozirala da će prihodi u njenim glavnim segmentima u tekućem kvartalu biti izjednačeni ili premašiti ciljeve Vol Strita.

Akcije su porasle za 8,3 odsto nakon trgovanja na tržištu, poslije objavljivanja izvještaja ove tehnološke kompanije, a profit u trećem kvartalu fiskalne godine iznosio je 2,45 dolara po akciji.

Cijena akcija je bila iznad očekivanja Vol Strita od 2,23 dolara, prema podacima iz Refinitiva, a porasle su deset odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U redovnom trgovanju, strahovanja u vezi zarade su Majkrsofta smanjila za 2,2 odsto, što ga je učinilo najvećim opterećenjem za indeks S&P 500 u utorak, prije objavljivanja izvještaja.

Prihod je u martu, odnosno na kraju prvog kvartala, porastao za sedam odsto, odnosno na 52,9 milijardi dolara, što je malo iznad procjene analitičara od 51,02 milijarde dolara.

Većina Majkrosoftovih prihoda i dalje dolazi od prodaje softvera i usluga koje sadrže sisteme klauda.

Kompanija je ove godine privukla pažnju svojim partnerstvom sa kompanijom „OpenAI“, stvaraocem ChatGPT, i poboljšanjem pretraživača Bing sa tehnologijom vještačke inteligencije.

Majkrsoft je saopštio da je rast poslavanja njegovog klaud sistema „Azure“ u posljednjem kvartalu iznosio 27 odsto, što je nadmašilo očekivanje analitičara za rast od 26,6 odsto.

Izvršni direktor Majklsofta Satja Nadela je rekao investitorima na konferencijskom pozivu da kompanije imaju više od 2.500 servisnih korisnika sistema Azure-OpenAI, kao i da funkcije na bazi vještačke inteligencije su u širokom spektru proizvoda.

Pretraživač Bing bio je drugoplasirani u odnosu na Gugl pretraživač, a dnevno ima više od 100 miliona korisnika.

Bing je zabilježio porast od kada ima dodate funkcije vještačke inteligencije.

Majkrsoft predviđa da će prihod u segmentu vještačke inteligencije i klauda, u četvrtom kvartalu iznositi od 23,6 do 23,9 milijardi dolara, što je blizu prosječnim ciljem Vol Strita od 23,8 milijarde dolara, prema podacima iz Refinitiva.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI