back to top

Da bi obuzdali plamen na Tesli potrošili više od 135.000 litara vode

Prednosti električnih automobila u odnosu na konvencionalne su svima jasne, kao i očigledni nedostaci. Jer, kada na „strujašu“ izbije požar, izuzetno teško ga je ugasiti.

Vatrogasci se redovno muče da ugase požar na električnim automobilima. Primenjuju se brojne inovacije, od specijalnih pokrivača do specifičnih materijala za gašenje, ali i dalje preovladava klasična „vodena metoda“.

Ako nije moguće potopiti automobil u rezervoar sa vodom, onda se vozilo mora obilno zalivati i ohladiti. A to može potrajati dugo, što znači da će potrošnja vode biti višestruko veća nego u slučaju gašenja požara na „običnom“ automobilu.

To potvrđuje i događaj koji se dogodio na Božić po gregorijanskom kalendaru, kada su vatrogasci iz mesta Pine Level u SAD oko 23 časa dobili poziv.

U saobraćajnoj nezgodi stradao je Tesla Model Y, koji se zatim zapalio. Vozač je na vrijeme pobjegao iz automobila i spasao se, dok je vozilo, uprkos brzom dolasku vatrogasaca, potpuno izgorjelo.

Gašenje požara trajalo je više od sat vremena, a vatrogasci su potrošili preko 135.000 litara vode. Ovo je najmanje 36 puta više od onoga što je potrebno za gašenje požara na običnom automobilu.

BONUS VIDEO

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI