back to top

Da li se vaš Ajfon brzo prazni: Nekoliko savjeta kako da baterija traje duže

Bez obzira na to što se Epl trudi da svakom novom serijom telefona unaprijedi trajanje baterije, to je ponekad teško uraditi tako da bude primjetno, a da se istovremeno pokažu i sve performanse novih modela.

Ako imate Ajfon, i ako vam se dešava da imate problema sa brzim pražnjenjem baterije, evo tri savjeta koja će vam pomoći da svom uređaju produžite životni vijek, makar onoliko koliko je potrebno da vas ne “izda” kada vam je najpotrebniji.

1. Provjerite koje aplikacije troše najviše baterije

Kada otvorite opciju za baterije, odaberite “”Battery usage by App”, i tu ćete dobiti listu aplikacija koje najviše troše energiju vašeg telefona.

Provjerite posljednja 24 sata, ali i posljednjih 10 dana, da biste vidjeli šta je na listi. Možete da sortirate aplikacije prema pražnjenju baterije i dužini korišćenja – obično aplikacija koju koristite često, isprazni najviše baterije.

Ideja je da koristite ove informacije da biste prilagodili svoje navike ili podešavanja aplikacija. Ako provodite dosta vremena u nekoj aplikaciji, možete promjeniti svoju naviku tako da vam baterija duže traje.

2. Smanjite osvetljenost ekrana

Nekad je dovoljno da samo malo smanjite osvjetljenost svog ekrana kako biste dobili mnogo duži vijek baterije.

Prevucite nadole iz gornjeg desnog ugla vašeg telefona, i zatim otvorite “Control Center” pa provjerite nivo osvjetljenosti (slajder ispod “Now Playing”).

Ako je slajder napunjen pola ili više, ekran vašeg telefona je vjerovatno previše svijetao, pa ga smanjite koliko god možete a da i dalje vidite lijepo šta se dešava na ekranu.

Takođe, možete da dodirnete i držite slajder da biste dobili opcije za “Dark Mode”, “Night Shift” i “True Tone”. Ovo neće imati veliki uticaj na trajanje baterije, ali će vam biti lakše da gledate u ekran.

Možete i da probate da isključite funkciju automatskog podešavanja osvjetljenja, koja takođe troši bateriju.

To radite na sljedeći način: “Settings” -> “Accessibility” -> “Display & Text Size” -> isključite “Auto-Brightness”

3. Uključite “Low Power” režim

Ako zaista želite da produžite trajanje baterije, odaberite “Settings” -> “Battery” i uključite ovaj režim.

Ako to planirate da radite često, idite na “Settings” -> “Control Center” -> “Customize Controls” pa onda “Low Power Mode”.

Pri uključivanju ovog režima, ikonica baterije će vam požutjeti, ali istovremeno će vam se promjeniti veliki broj funkcija.

Biće drastično smanjeno osvježavanje pozadinskih aplikacija, Ajfon neće primati mejlove dok ne otvorite aplikaciju, fotografije se neće sinhronizovati, biće ograničeno osvjetljenje, i biće, između ostalog, isključene neke animacije, prenosi B92.

Ova promjena jeste drastična, ali je dobro da znate da postoji u slučaju kada nemate priliku da napunite telefon, znate da će vam trebati, a baterija vam je “na izdahu”.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI