back to top

ODAVNO NIJE ZABILJEŽENA SLABIJA PRODAJA Za Volkswagen prethodna godina bila jako loša

Volkswagen grupa prijavila je najnižu prodaju u 2022. godini u posljednjih 10 i više godina, jer su blokade zbog pandemije kovid-19 u Kini i rat u Ukrajini poremetili lance snabdjevanja. Ukupne isporuke pale su za sedam odsto u odnosu na 2021. godinu.

Njemačka grupacija pod čijim okriljem su pored ostalih Škoda, Audi, Lamborghini i Bentley, saopštila je da je prošle godine isporučila kupcima 8,3 miliona vozila, prenosi Reuters. To je učinilo da Volkswagen ostane treću godinu zaredom drugi po proizvodnji u svijetu, iza japanske Toyote sa 9,5 miliona vozila.

Prodaja Volkswagena porasla je za 14,3 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, ali su izgledi za 2023. ostali zamagljeni zbog slabljenja ekonomije i nestašica u lancu snabdjevanja, saopštila je kompanija. Audi, Lamborghini i Betley imali su bolje rezultate nego VW i Škoda, sa rastom isporuka od četiri odsto za premijum brendove i devet odsto za masovno tržište.

Isporuke Volkswagen grupe porasle su za 12 procenata u drugoj polovini godine, ali je loša prodaja u prvih šest mjeseci 2022. bila za 20 odsto slabija nego 2021. godine. VW je ipak zadržao poziciju najvećeg evropskog proizvođača električnih automobila.

Rast prodaje električnih vozila Volkswagen grupe dostigao je 26 odsto u prošloj godini na globalnom nivou, zahvaljujući prije svega rastu prodaje u Kini za oko dve trećine. Cilj Volkswagena je da električni automobili čine 11 odsto prodaje u 2023. i 50 odsto prodaje do 2030. godine, navodi Biznis.rs.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI