back to top

Otkrivene drevne radionice i grobnice u nekropoli u Egiptu

Prostori su pronađeni u prostranoj nekropoli Sakara, koja je dio drevne egipatske prijestonice Memfisa, UNESKO-ve svjetske baštine.

Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete, izjavio je da su radionice korištene za mumificiranje ljudi i svetih životinja. Dodao je da datiraju iz 30. faraonske dinastije (380. do 343. prije nove ere) i ptolemejskog perioda (305. do 30. prije nove ere).

Unutar radionica, arheolozi su pronašli glinene posude i druge predmete koji su očigledno korišteni u mumificiranju, kao i ritualne posude

Sabri Farag, šef arheološkog nalazišta Sakara, istakao je da su grobnice bile za visokog zvaničnika iz Starog kraljevstva starog Egipta i sveštenika iz Novog kraljevstva.

Posljednjih godina, egipatska vlada je značajno promovisala nova arheološka otkrića međunarodnim medijima i diplomatama. Egipatske vlasti se nadaju da će takvim otkrićima privući još više turista u zemlju kako bi oživjeli industriju koja je značajno pogođena političkim previranjima nakon velikih protesta 2011. godine.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI