back to top

OVO VEĆINA NIJE ZNALA Tajni kodovi na Androidu koji mogu biti jako korisni

Ukoliko koristite Android duže vrijeme, vjerovatno ste čuli za USSD kodove, to jest kodove koji se koriste za otključavanje skrivenih akcija na vašim pametnim uređajima, piše „makeuseof.com“.

Da biste pokrenuli bilo koji Android bezbjednosni kod, morate ga unijeti direktno u birač za pozivanje. Ako je unijet ispravno, kod će automatski vratiti odgovor ili ćete možda morati da pritisnete „Biraj“.

Dakle, koji su najčešći Android sigurnosni kodovi? I šta zapravo oni rade?

Prvi kod: *2767*3855#

Ovaj kod služi da obrišete sve informacije sa svog uređaja i ponovo instalirate firmware. Gledajte na njega kao na fabričko resetovanje uređaja.

S tim što ovaj kod ide korak dalje jer ponovo instalira firmware, tako da će biti kao nov, tek kupljen telefon.

Drugi kod: *#*#7780#*#*

Za razliku od prethodnog, ovaj kod vrši samo fabričko resetovanje.

Ovo je odličan korak ukoliko ste odlučili da prodate vaš mobilni telefon i želite da sačuvate vašu privatnost.

Treći kod: *#06#

Ovaj kod služi da provjerite IMEI uređaja.

Ovo je još jedan važan kod koji možete koristiti da provjerite da li je IMEI uređaja isti kao onaj koji je naveden u okviru.

Većina modernih pametnih telefona ima IMEI odštampan na poleđini, ali ako želite da budete sigurni, možete ga provjeriti pomoću ovog koda.

Četvrti kod: *#0*#

Ukoliko vaš smart telefon ne funkcioniše kako treba, možda je vrijeme da pokrenete ovaj kod.

Ako sumnjate na bilo kakvo neovlašćeno korišćenje vašeg uređaja, možete testirati pojedinačne funkcije koristeći ovaj kod.

Od verzije uređaja do prednje kamere, svaki modul se može diskretno testirati.

Peti kod: *#*#232338#*#*

Adresa kontrole pristupa medijima, takođe poznata kao MAC adresa, je jedinstvena adresa dodijeljena svakom uređaju. Važna je jer se može koristiti za jedinstvenu identifikaciju računara dok je povezan na mrežu.

Ako sumnjate u lažiranje MAC-a na uređaju, možete da vidite MAC adresu na uređaju i da je izračunate na svojoj mreži da biste bili sigurni da je tačna.

Šesti kod: *#*#4986*2650468#*#*

Ovaj kod je važan jer vam pruža informacije u vezi sa firmware-om na uređaju. Kod vraća informacije o firmware-u, PDA, telefonu, hardveru i datumu RF poziva ili datumu proizvodnje.

Ako mislite da je neko mijenjao firmware na vašem uređaju, možete da provjerite informacije o njemu pomoću ovog koda.

Sedmi kod: *#*#7594#*#*

Ukoliko želite da promijenite ponašanje svog dugmeta za uključivanje, možete da koristite ovaj kod.

Umjesto da morate da držite dugme za uključivanje i zatim da selektujete šta želite da uradite sa svojim telefonom iz menija, ovaj kod vam omogućava da ugasite automatski vaš uređaj.

Tokom narednog paljenja, telefon će od vas zahtijevati šifru, što na primjer čuva vaše podatke ukoliko je uređaj ukraden.

Osmi kod: *#3282*727336*#

Ovaj kod omogućava vam da vidite informacije o sistemu i skladištenju. Takođe možete da vidite statistiku povezanu sa korišćenjem podataka pomoću ovog koda.

Iako je takve podatke teško lažirati, to se ipak može učiniti. Pokretanjem ovog USSD koda možete dobiti tačne informacije o internom Android sistemu na uređaju i dostupnom skladištu.

Bilo koje potrošnja podataka na uređaju će takođe biti prikazana na vašem ekranu kada pokrenete ovaj kod.

Deveti kod: *#67#

Ukoliko želite da znate da li su neki od vaših poziva proslijeđeni na neki drugi broj, možete to saznati pomoću ovog koda.

To će vam reći da li je prosleđivanje poziva aktivno na vašem uređaju, a takođe će vam pokazati i broj na koji se vaši pozivi prosljeđuju. U slučaju da se pozivi prosljeđuju kada je vaš broj zauzet ili kada odbijete poziv, i vi ćete to znati.

Deseti kod: *31#

Ukoliko želite da sakrijete svoj broj telefona, možete koristiti ovaj kod.

Jedanaesti kod: *#*#34971539#*#*

Ovaj kod pruža vam podatke o kameri koju posjeduje vaš telefon.

Dvanaesti kod: *43#

Dvanaesti i posljednji, ali ne najmanje bitan kod, omogućava vam da stavite poziv na čekanje.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI