back to top

PJESMU “ZELENE OČI” TREBALO JE DA PJEVA MUŠKARAC

Na Fejsbuk stranici Hanke Paldum je objavljen dio feljtona iz časopisa „As“ iz 1983. godine, a prenosimo ga u cijelosti:

Hanka je već tada bila magnet za publiku broj jedan. Život teče dalje. Kao da je sve to što se do sada desilo moralo tako da se desi. Kao da je bilo potrebno doživjeti tolike životne bure da bi stvari počele da se mijenjaju. Za 21-godišnju Hanku kao da je tek počeo život i na profesionalnom i u privatnom životu.

Snove i maglovita nadanja o slavi i popularnosti polako potiskuje zbilja u kojoj se sve jasnije ukazuje stvarnost buduće prve interpretatorke narodnog šlagera. Prva ploča nije postigla zavidan tiraž. Nastup na Ilidži ’74, njen festivalski debi, prošao je kod publike gotovo nezapaženo.

– Hanko. Imam pjesmu za tebe. Prvo sam je uradio za Muharema Serbezovskog. On je odbio. Preradio sam je. Biće hit, vidjećeš. Tebi odgovara. Pominju se zelene oči… – govorio je Mijat Božović, tadašnji muzički urednik u Radio Sarajevu i jedan od najvećih bh. kompozitora.

Bila je to pjesma „Voljela sam oči zelene“, Hanka je osjetila da je to njena pjesma. Od srca ju je zapjevala i od nje napravila hit. Sarajevska disko kuća Diskofon stekla je ime i reputaciju, zahvaljujući baš ovoj pjesmi. Ime Hanke Paldum uvijek će se vezati za „oči zelene“. Nije to ustvari bio hit iz prve ruke. Nikada nije ni bio samo hit. „Oči zelene“ prihvaćene su kao narodna pjesma.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI