back to top

Provjerite koliko je vještačkoj inteligenciji potrebno da vam probije lozinku

Nakon što su unijeli više od 15,6 miliona lozinki u program za probijanje PassGAN koji pokreće AI, istraživači su zaključili da je moguće probiti 51% jednostavnih lozinki u vremenskom rasponu do jednog minuta.

Na stranici Home Security Heroes možete upisati lozinku i dobiti procenu koliko bi vještačkoj inteligenciji bilo potrebno da je probije.

Pretpostavka se zasniva na temelju podataka dobijenih istraživanjem. (NAPOMENA: ne upisujte nijednu lozinku koju stvarno koristite!)

Lozinke do sedam znakova AI će probiti za nekoliko minuta.

Koristeći vještačku inteligenciju, tim istraživača probio je lozinke koje se sastoje od četiri do sedam znakova odmah ili u roku od nekoliko minuta, čak i kada su imale kombinaciju brojeva, velikih i malih slova i simbola. Nakon što su unijeli više od 15,6 miliona lozinki u program za probijanje PassGAN koji pokreće AI, zaključili su da je moguće probiti 51% jednostavnih lozinki u vremenskom rasponu do jednog minuta.

Međutim, AI se nije tako dobro snašao s dužim lozinkama. Za lozinku koja se sastoji od 18 znakova od kojih su svi brojevi, bilo bi potrebno najmanje 10 mjeseci da se probije, a za lozinku od 18 znakova s brojevima, velikim i malim slovima i simbolima bilo bi potrebno šest kvintiliona godina.

Da li treba da strahujemo od AI hakera?

„Algoritmi vještačke inteligencije neprestano se međusobno A/B testiraju na milione puta kako bi stimulisali učenje. Ovaj AI predviđa najvjerovatnije sljedeće brojke na osnovu svega što je naučio. Umjesto da traži znanje spolja, oslanja se na obrasce koje je izgradio tokom svoje obuke“, rekli su iz istraživačkog tima.

Neki stručnjaci za sajber bezbjednost izrazili su zabrinutost, dok drugi smatraju da su današnji generatori lozinki sve napredniji i da AI nema baš neke šanse u probijanju takvih lozinki koje sadrže veći broj nasumičnih znakova. Neki rješenje vide u autentifikacijama bez lozinke, kao što su čitač otiska prsta i skeniranje lica, pewnoai bug.hr.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI