back to top

Samsung je najavio da će Galaxy S24 biti “najpametniji telefoni ikada”

Južnokorejska kompanija je razvila sopstveni model generativne vještačke inteligencije – Samsung Gauss, koji će se uskoro naći u njenim uređajima među kojima je i predstojeća Samsung Galaxy S24 serija

Samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask demonstrirao rad Grok-a, njegovog konkurenta ChatGPT-u, Samsung je učinio isto. Južnokorejska kompanija je prikazala sopstveni model generativne veštačke inteligencije – Samsung Gauss.

Model, koji je razvijen u istraživačkom odeljenju Samsung Research, čine tri alata: Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code i Samsung Gauss Image.

Samsung Gauss Language je veliki jezički model koji razumije ljudski jezik i u stanju je da odgovara na pitanja na isti način na koji to radi ChatGPT. Osmišljen je da korisniku pomaže, npr. prilikom pisanja i uređivanju imejlova, obrade i sažimanja tekstualnih dokumenata ili prevoda sa stranih jezika.

Samsung planira da taj jezički model ugradi u svoje pametne telefone, prenosne računare i tablete. Južnokorejska kompanija, međutim, nije saopštio da li on podržava i engleski i korejski kao jezike interakcije.

Samsung Gauss Code radi „u saradnji“ sa pomoćnikom nazvanim code.i i usko je fokusiran na razvojni računarski kod. Namenjen je za pomoć programerima, kojima treba da ubrza pisanje koda. Iz Samsunga navode da će taj AI model podržavati „opis koda i kreiranje test primjeraka putem interaktivnog interfejsa“, prenosi TechCrunch.

Kao što mu to i samo ime sugeriše, Samsung Gauss Image će biti zadužen za generisanje i obradu fotografija. Tako će, na primjer, moći da se koristi za konverziju fotografija niske rezolucije u slike visoke rezolucije. Taj alat trenutno interno koriste samo Samsungovi zaposleni, ali bi on „u bliskoj budućnosti“ trebalo da postane dostupan širem broju korisnika.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI