back to top

ULJEPŠAJTE HLADNE DANE Kako se sprema kuhano vino i koje sve vrste mogu da se kuvaju

Osim što grije, kuvano vino podiže raspoloženje, a mnogi tvrde i da je ljekovito.

Ipak, ukoliko se kuvano vino ne spremi kako treba sigurno će vas dočekati jaka glavobolja.

Najčešće se za kuvanje uzima crno vino ali isto tako se mogu kuvati bijelo i roze. Prema mišljenjima vinskih stručnjaka najbitnije je koristiti voćno vino, koje nema jake tanine i koje biste pili i bez kuvanja. Druga bitna stvar je da se koriste svježi začini.

Nekada se kuvano vino pilo iz specijalnih čaša – pehara, koji su imali poklopce kako mirisi i arome ne bi vetrili. Iako se danas tako ne pije, ono nas ipak omamljuje svojim opojnim mirisom, a osim što je ukusno, kuvano vino je i ljekovito.

Pored toga što obiluje vitaminom C, zbog prisustva raznih začina ima antivirusno djelovanje te djeluje na jačanje imuniteta i protiv prehlade. Kuvano vino se pije dok je toplo i može vas naterati da se malo preznojite, prenosi Novosti Magazin.

Kako se pravi kuvano vino?

Vino ne treba da prokuva već je potrebno da se zagrije do određene temperature. To je oko 75 stepeni jer na toj temperaturi alkohol počinje da isparava. Možete prvo zagrijati samo malo vina sa začinima jer će alkohol mnogo više „izvući“ arome iz začina nego kada se kuva jelo, a poslije dodati ostatak vina.

Drugi način kuvanja je da se skuvaju voda i začini, pa da se vino sipa u to neposredno pred služenje.

Začini koji se najčešće dodaju vinu su cimet, karanfilčići, limun, lovor, suve smokve, anis, pomorandža, đumbir, biber, med i šećer.

Ukoliko želite da stavite šećer imajte na umu da se u šerpu prvo stavlja šećer i malo vode da se ušpinuje (ali ne i da požuti), zatim vino, i na kraju začini.

Ukoliko želite da zasladite sa medom, med se stavlja na kraju, kada šerpu skinete sa ringle, a možete i da ga dodate direktno u čaše.

U vino mogu da se dodaju i druga alkoholna pića poput brendija, ruma ili domaće rakije…

Postoji bezbroj recepata za kuvano vino ali je preporuka da prvo počnete sa jednostavnijim, koji ćete iskoristiti kao bazu, a onda nastaviti da eksperimentišete sa ukusima.

Jedan od recepata glasi: pola litra crvenog vina, 1/4 litre vode, tri kašike šećera, ½ kašičice karanfilića, malo cimeta, par kriški pomorandže i malo kore od limuna.

Drugi recept: flaša crnog vina, 1 kriška klementine, 1 štapić cimeta, 1 zvezdasti anis, 3 suve smokve, 4 karanfilčića, 3 kuglice crnog bibera, 50ml brendija. Vino se zagrije, sipaju se začini, a na kraju se sipa brendi.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI