back to top

Australija postavila ultimatum Twitteru – Aloonline.ba

Australijska organizacija za bezbjednost na internetu zaprijetila je u četvrtak (22. juna) da će kazniti Twitter zbog neuspjeha u borbi protiv zloupotrebe na internetu, rekavši da se njegovo preuzimanje od strane Ilona Maska poklopilo sa porastom „toksičnosti i mržnje“.

Komesarka za e-bezbjednost Džuli Inman Grant i bivša zaposlena u Twitteru, rekla je da je platforma sada odgovorna za jednu od tri pritužbe na onlajn govor mržnje, koji su prijavljeni u Australiji.

Inman Grant je rekla da Twitter ima 28 dana da pokaže da je ozbiljan u rješavanju problema ili da se suoči sa kaznama od 475.000 dolara za svaki dan nakon tog roka.

Ona je rekla da Twitter mora da preduzme niz konkretnih koraka koji pokazuju „šta radi da spriječi širenje mržnje na svojoj platformi i da primjenjuje sopstvena pravila“.

„Potrebna nam je odgovornost ovih platformi i akcija da zaštitimo njihove korisnike“, rekla je komesarka, „a ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, zbog čega su pravna obavještenja poput ovog osmišljena.“

Otkako je Ilon Mask kupio platformu u oktobru 2022. godine, smanjio je globalnu radnu snagu za više od 80 odsto, uključujući mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zloupotrebe.

U novembru je Mask proglasio široku amnestiju koja je omogućila desetinama hiljada suspendovanih ili zabranjenih naloga da se ponovo pridruže platformi.

„Čini se da je Twitter spustio loptu u borbi protiv mržnje“, rekla je Inman Grant, koja je radila na sajber bezbjednosti u kompaniji nakon 17 godina provedenih u Majkrosoftu.

„Zabrinuti smo i zbog brojnih izvještaja o sadržaju koji su dostupni, što vjerovatno krši Twitterove sopstvene uslove korišćenja“, dodala je komesarka.

Australija je predvodila napore na svjetskom nivou da se regulišu platforme društvenih mreža, i to nije prvi put da Inman Grant javno izdvaja Twitter.

Ona je pisala Masku u novembru, izražavajući bojazan da bi ogromno smanjenje osoblja dovelo do toga da kompanija neće moći da ispoštuje australijske zakone.

Novinar Sten Grant, jedna od najuglednijih medijskih ličnosti u Australiji, rekao je u maju da je uložio žalbu Twitteru zbog „nemilosrdne rasne prljavštine“ sa kojom se borio dok je koristio platformu.

Veliki muzički izdavači u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su ovog mjeseca tužbu protiv Twittera, tvrdeći da platforma nije uspjela da zaustavi kršenje autorskih prava.

Potpredsjednica Evropske unije Vera Jurova takođe je u junu optužila Twitter da je izabrao „konfrontaciju“, nakon što se povukao iz dobrovoljnog kodeksa EU protiv dezinformacija, prenosi „EUractiv“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI