back to top

BLOKIRAJU LAŽNE SADRŽAJE Društvena mreža „X“ uklanja islamističke profile

Od početka napada militanata iz Hamasa na Izrael sa društvene platforme „X“ uklonjeno je više stotina profila povezanih sa tom islamističkom organizacijom ili su im objave označene, rekla je danas direktor nekadašnjeg „Twittera“ Linda Jakarino.

Ona je odgovorila na upozorenje koje je uputio evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton, koji je zatražio infromaciju o načinu na koji „X“ poštuje nove, strože evropske regulative.

– Platforma adekvatno i efikasno vrši procjenu i identifikuje lažne i manipulisane sadržaje koji se neprestano pojavljuju – navela je ona u odgovoru na Bretonov zahtjev.

Evropska komisija juče je proširila upozorenje da tehnološke kompanije sa svojih platformi moraju da uklone komentare koji favorizuju islamističku organizaciju Hamas ili će se suočiti sa pravnim posljedicama.

– Širenje sadržaja na internetu koje može biti povezano sa Hamasom kvalifikovano je kao terorističko i ilegalno je i neophodno je da bude uklonjeno u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama /DSA/ i regulativom terorističkog sadržaja na internetu /TCO/ – navodi se u saopštenju iz Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da će Evropska komisija u potpunosti primijeniti DSA i nadziraće implementaciju TCO zbog čega od tehnoloških kompanija traži da u potpunosti poštuju regulative EU.

Breton je dan ranije zatražio od milijardera Ilona Maska da na medijskoj platformi „Iks“ smanji širenje dezinformacija, te da preduzme protivmjere koje su u skladu sa regulativama EU.

Breton je slično upozorenje poslao direktoru kompanije „Meta“ Marku Zakerbergu, od kojeg je zatražio da njegova firma osigura strogo poštovanje evropskih regulativa, prenosi Srna.

BONUS VIDEO:

The post BLOKIRAJU LAŽNE SADRŽAJE Društvena mreža „X“ uklanja islamističke profile appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI