back to top

Budite oprezni: Ovo je 5 znakova da su vam hakovali telefon

Zapravo, telefoni su posebno primamljivi jer sadrže veliki broj podataka o korisnicima. Evo nekih od znakova da su hakeri došli do vašeg telefona.

1. Na vašem telefonu je nešto što ne prepoznajete

Ovo je prvi slučaj, i istovremeno najlakši za uočiti. Pretražite svoj telefon i ako naiđete na neku aplikaciju koju niste preuzeli, poruku za koju ne znate odakle vam, ili kupovinu koju niste obavili, to može biti znak da ste hakovani. Naravno, provjerite i listu poziva.

2. Telefon radi sporije

Ovdje, pored toga što vam telefon radi sporije nego inače, baterija vam se brže prazni i ima više uključenih aplikacija nego što je to uobičajeno. Vrlo je vjerovatno da je u pitanju malware koji radi negdje u pozadini, i crpi snagu vašeg telefona.

3. Korištenje mobilnih podataka misteriozno raste

Ukoliko primjetite da trošite znatno više interneta nego što je to inače slučaj, možda bi trebalo da posumnjate na neželjene programe u svom telefonu. Jedan od razloga za to, moglo bi da bude to što maliciozni softveri koriste internet u pozadini kako bi pratili šta radite, preporuka je kompanije Nord.

4. Čudno ponašanje telefona

Postoji bolji način: Uskoro će biti dovoljno samo odabrati ovaj režim rada kada telefon ostavite na servisu

Ovdje možemo podvesti bilo šta to odudara od svakodnevnog – dakle, aplikacije ne rade kako treba, uključuju se ili isključuju neočekivano, stalno se gase ili ne možete uopšte da ih uključite. Ne mora da znači da je u pitanju “virus”, već može biti i softverska greška, ali svakako budite oprezni ukoliko primjetite ovaj simptom.

5. Pojavljuju se iskačući (Pop-up) prozori

Ako primjetite neuobičajeno veliki broj pop-up prozora koji na sve strane iskaču po vašem ekranu, vjerovatno imate “spyware” ili “malware” na svom telefonu.

Šta da uradite ako ste hakovani?

Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite ako znate, ili čak posumnjate da ste hakovani: promjenite sve lozinke koje koristite i pokrenite “anti-malware” softver da skenirate svoj uređaj.

Zatim, može pomoći da isključite vajfaj i mobilne podatke kada ih ne koristite, kako zlonamjerni softveri ne bi mogli da očitavaju ono što se nalazi na vašem telefonu.

Ukoliko primjetite neku sumnjivu aplikaciju, naravno, obavezno je obrišite istog momenta, a možete obavijestiti i svoje kontakte da ne klikću na nešto što izgleda kao da ste im vi poslali, ali je djelo neželjenih programa.

Na kraju, ako baš ništa ne uspije, vratite telefon na fabrička podešavanja. Budite oprezni, jer će ovo izbrisati sva podešavanja i podatke u telefonu, pa ga koristite samo kao posljednju opciju, prenosi B92.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI