back to top

Da li je jeftinije voziti benzince, dizelaše ili električne automobile?

Mada, s popustima i subvencijama ta cijena može da se izjednaći ili čak prevagne u korist električnih automobila. Ali ovde su tema ukupni troškovi vlasništva električnih automobila.

Da li je jeftinije voziti na struju ili s motorima s unutrašnjim sagorjevanjem (benzinci, dizelaši, hibridi i plug-in hibridi?

Mobility Guide 2023 su pokrenule firme Leaseplan i ALD Automotive te su u svom istraživanju došle do zanimljivih rezultata. Dakle, u Njemačkoj kilometar s električnim automobilom košta 43 centa, dok s motorom s unutrašnjim sagorevanjem u prosjeku košta 44 centa. U obzir se uzimaju nabavna cijena, troškovi energije i porezi. Troškovi održavanja i popravki su takođe obično niži.

U Italiji, Španiji i Švedskoj s električnim automobilom se takođe može uštedeti oko 1 cent po kilometru. Najveću prednost električni automobili imaju u Belgiji i Austriji s po 5 centi po kilometru. U Holandiji i Velikoj Britaniji motori s unutrašnjim sagorjevanjem i električni automobili su izjednačeni. Osnova je četvorogodišnje vlasništvo i 120.000 kilometara ukupne kilometraže. Troškovna prednost u Njemačkoj bi dakle bila 1200 evra, navodi Revija HAK.

Rezultati studije nisu svugde u Evropi tako pozitivni za električne automobile. U Hrvatskoj je odnos 46 centi prema 41 centu. Isto tako, u Bugarskoj (78 centi prema 55 centi), Rumuniji (43 centi prema 28 centi), Češkoj (34 centi prema 30 centi) i Mađarskoj (37 centi u odnosu na 31 cent) i dalje je jeftinije voziti motor s unutrašnjim sagorevanjem, prenosi Telegraf.

U svijetu je slično, šaroliko je. Na primjer, električni automobil u Indiji (20 centi u odnosu na 22 centa) i Japanu (18 centi u odnosu na 21 cent) ima veću isplativost. U Brazilu (48 centi prema 24 centa) i SAD-u (31 cent prema 22 centa) jeftinije je voziti automobile s motorima s unutrašnjim sagorjevanjem. U Kanadi je izjednačano, 27 centi po kilometru.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI