back to top

Evo zašto lopovi ne kradu električne automobile

Nijedna druga država u Evropi nema toliko skupih električnih automobila na putu kao Norveška. Međutim, vrlo malo električnih automobila se krade, kao da kriminalne grupe nisu za njih zainteresovane.

Već dugi niz godina broj krađa automobila u Norveškoj polako ali sigurno opada. U 2022. godini, pak, krađe su ponovo naglo porasle u odnosu na prethodnu godinu.

Osiguravajućim kompanijama prijavljeno je da je ukradeno više od 2.400 automobila, u poređenju sa 1.800 u 2021. godini, prema podacima „Finans Norge“.

Dio objašnjenja je bio da su granice Norveške bile pod strogim nadzorom zbog korone 2021. godine, što je stvorilo teške uslove za rad međunarodnim bandama lopova koje stoje iza mnogih krađa automobila.

Prošle godine su granice bile otvorene i lopovi su se vratili, piše „dagbladet.no“.

U susjednoj Švedskoj problem krađe automobila i auto dijelova je daleko veći nego u Norveškoj. Prošle godine je ukradeno 50 odsto više automobila u odnosu na 2011, dok 1.500 ukradenih automobila nikada nije vraćeno.

U godišnjem izvještaju o krađi nordijske osiguravajuće kompanije Ifa navodi se da je Švedska, zbog blizine istočnoj Evropi, otvorena meta za međunarodne kriminalce. Međutim, postoji jedna vrsta automobila koju kriminalne bande ne kradu, a to su električni automobili.

„I pored toga što je broj električnih automobila u porastu, krađe ovih automobila su rijetke. Jedno od mogućih objašnjenja je da savremena tehnologija i infrastruktura za punjenje potrebna za funkcionisanje ovih automobila ne postoje u zemljama u kojima ukradeni automobili često završavaju“, kaže En Hasel Tano, šefica istraga u osiguravajućoj kompaniji Ifa.

Tano takođe ističe da i policija i osiguravajuće kompanije očekuju da će se krađa električnih automobila i baterija električnih automobila povećati kako potražnja u ovim zemljama bude rasla.

Nijedna druga država u Evropi nema toliko skupih električnih automobila na putu kao Norveška. Međutim, u Norveškoj je ista tendencija kao i u Švedskoj, lopovi se drže dalje od električnih automobila.

Moderne električne automobile je teže ukrasti, jer mnogi standardno imaju napredne elektronske sisteme. Takođe, često ih je moguće pratiti preko GPS-a.

Uostalom, malo ko želi električne automobile u zemljama u koje se često „izvoze“ ukradeni luksuzni automobili, prenosi „b92“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI