back to top

Da li novi električni automobili postaju prodavaniji od dizelaša?

Električna vozila, i baterijska i hibridna, ne proizvode emisiju izduvnih gasova ili imaju niže emisije u poređenju sa konvencionalnim vozilima na benzin ili dizel.

Zbog svojih karakteristika popularni su kao jedno od rješenja u okviru zelenih rješenja. Kako EU aktivno radi na ekološkim mjerama u svim sektorima – od građevinskog sektora, tekstilne industrije gdje apeluje na “brzu modu”, pa sve do automobilske industrije, električni automobili odgovor su na pitanja održivog transporta.

Tokom 2022. godine od ukupne prodaje automobila u EU, 36 odsto su bili benzinci, 23 odsto su bili hibridni automobili, 16,5 odsto je pripalo dizelu, i 12,1 električnim automobilima, prema podacima Statiste. Međutim, od početka ove godine, situacija je nešto drugačija.

Na tržištu automobila se u prvoj polovini godine bilježio porast novoregistrovanih automobila na baterije, čime su električna vozila prvi put nadmašila broj novoregistrovanih dizel automobila, i zauzeli treće mjesto na listi izbora tipa automobila među kupcima, saopštila je ACEA.

Tržišni udeo električnih automobila porastao je sa 10,7 odsto na 15,1 odsto u junu. Registracije ovih vozila znači više od 158 hiljada novih vlasnika vozila, što je dovelo do njihovog trećeg mjesta na listi izbora kupaca novih automobila.

Hibridno-električni automobili takođe su zabilježili značajan rast, sa porastom broja registracija u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Španiji. Oni su zauzeli drugi najpopularniji izbor. Međutim, benzinski automobili, uprkos rastu od 11 odsto novoregistrovanih vozila, zabilježili su blagi pad tržišnog udjela sa 38,5 odsto na 36,3 odsto. U međuvremenu, dizel je nastavio opadajući trend, sa tržišnim udjelom koji se smanjio na 13,4 odsto, saopštila je ACEA, prenosi B92.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI