back to top

Evo kako naplatiti štetu kad rupa na cesti ili ležeći policajac oštete auto

Uz njega, tu je i stanje ceste, ali i onog što se nalazi na istoj. Naime, poznato je kako veliki broj prometnih nezgoda nastaje upravo zbog smanjenog trenja između točka i kolovoza te zbog oštećenja gornje površine puta. Takva oštećenja nazivaju se udarne rupe ili jame. Takve udarne rupe nastaju zbog dotrajalog asfalta i njegovog slabog kvaliteta te lošeg održavanja i ekstremnih zimskih uslova. Do većih oštećenja ceste posebno dolazi u proljeće, naročito nakon jakih i dugotrajnih zima.

Ali, osim rupa, na cestama je još jedna poprilično opasna stvar, posebno u nadolazećim zimskim mjesecima – a to su usporivači saobraćaja, odnosno „ležeći policajci“. Svake zime svjedoci smo istim slikama u gotovo svim gradovima. Napada snijeg, grtalice krenu u čišćenje ulica i iza sebe ostave potrgane ležeće policajce. Vire šrafovi, nedostaju dijelovi.

Takvi oštećeni ležeći policajci sada predstavljaju ogromnu opasnost za vozače i njihove automobile. Kad se naleti na jednu „jaču“ udarnu rupu ili oštećenog ležećeg policajca, šteta na automobilu je neizbježna, a zna dovesti i do saobraćajne nezgode.

Kako mediji saznaju od Željke Hlinke, pravne savjetnice Garancijskog fonda u Hrvatskoj kancelariji za osiguranje, u slučaju oštećenja vozila zbog rupe na cesti, „ležećeg policajca“ i ostale infrastrukture, potrebno je prijaviti štetni događaj nadležnoj policijskoj stanici.

„Takođe, treba utvrditi oštećenja na vozilu i to tako da se vlasnik vozila obrati osiguravajućem društvu u kojem ima sklopljen ugovor (policu) o osiguranju od automobilske odgovornosti, gdje će procjenilac šteta sačiniti izvid štete, popisati oštećenja i fotografisati vozilo“ navodi Željka Hlinka.

Još dodaje da za te radnje vlasnik vozila može angažovati i saobraćajnog vještaka.

„Takođe, potrebno je utvrditi upravnika ceste na kojoj je nastalo oštećenje vozila te istom podnijeti odštetni zahtjev“ savjetuju u Hrvatskoj kancelariji za osiguranje, navodi „Revija HAK“.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI