back to top

GARDIJAN REKAO „STOP“ Vještačka inteligencija

Britanski portal Gardijan blokirao je tehnologiju vještačke inteligencije (AI) kompanije OpenAI, ChatGPT, od korišćenja njegovog sadržaja za generisanje tekstova i drugih proizvoda AI.

Portal je saopštio da je zabrinutost da OpenAI koristi nelicencirani sadržaj za kreiranje AI alata dovela do toga da pisci podnose tužbe protiv kompanija i kreativnih industrija tražeći zaštitne mjere za njihovu intelektualnu svojinu, piše Tanjug.

Generativna AI tehnologija, termin za proizvode koji generišu ubjedljiv tekst, sliku i zvuk iz jednostavnih ljudskih uputstava, zadivila je javnost otkako je prošle godine lansirana revolucionarna verzija njenog ChatGPT čet bota, ali istovremeno pojavila se bojazan o potencijalnoj masovnoj proizvodnji dezinformacija i načinu na koji su takvi alati izgrađeni.

OpenAI, koji ne otkriva podatke koji su pomogli da se izgradi model iza ChatGPT-a, najavio je u avgustu da će omogućiti operaterima veb lokacija da blokiraju njegovom veb pretraživaču da pristupi njihovom sadržaju, iako taj potez ne dozvoljava uklanjanje materijala iz postojećih skupova podataka za obuku.

U julu je vlasnik platforme Iks Ilon Mask uveo ograničenja, kako bi se pozabavio, kako je tvrdio, “ekstremnim nivoima grebanja podataka“ od strane AI firmi, i istakao da skoro svaka kompanija koja se bavi Ai uzima ogromnu količinu podataka sa Tvitera.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI