back to top

Gugl isključuje kolačiće za milione korisnika – šta to znači za vas

Kao dio kontroverznog Gugl Prajvasi Sandboks paketa, biće ograničeno veb sajtovima da koriste kolačiće trećih strana za praćenje korisnika dok pretražuju veb kako bi im se prikazivali relevantni oglasi.

Еvo šta ta promena znači za vas – i da li ćete morati nešto da uradite kada ona stupi na snagu.

Ako ste se našli među jednim procentom onih koji su nasumično izabrani za Traking Protekšn 4. januara, vidjećete obaveštenje u Hrom pregledaču za desktop ili mobilne uređaje.

Pisaće: „Vi ste jedan od prvih koji će iskusiti Traking Protekšn, koji ograničava sajtove da koriste kolačiće trećih strana da bi vas pratili dok pretražujete“.

Promjena će se desiti automatski, tako da dok pretražujete veb, kolačići trećih strana će biti podrazumijevano isključeni, ograničavajući mogućnost da vas prate na različitim veb lokacijama.

Svako ko želi da se eksterni kolačići iz bilo kog razloga zadrže u Hromu, mogu ih ponovo omogućiti klikom na ikonu oka u polju za pretragu.

Međutim, čak i ako niste izabrani za početno testiranje, eksternim kolačićima u Hromu dani su odbrojani.

Gugl planira da potpuno ukine upotrebu eksternih kolačića kada Traking Protekšn stigne svim korisnicima u drugoj polovini 2024. godine.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI