back to top

Internet stranica koja može pronaći sve vaše fotografije

Puno njih. Zamislite da možete pronaći svaku sliku sebe.

Sada koje se skupljaju kod kuće, ali bilo koja slika koju ste ikada postavili na internet se može pronaći, a rezultati su pomalo zastrašujući.

Veb stranica pod nazivom “PimEyes” je platforma odgovorna za mnoštvo rezultata kada tražite sebe i nazvana je ‘najuznemirujućom veb-stranicom na Internetu’.

Osnovna premisa je da veb stranici date svoju fotografiju i on pretražuje internet i vještačku inteligenciju da identifikuje sve druge vaše slike koje se nalaze na vebu, tako da u teoriji možete vidjeti sva mjesta na internetu na kojima postoje slike vas.

Osnovna usluga je besplatna i jednostavno morate učitati svoj snimak i zatim pretražiti. U roku od minut ili dva suočićete se sa svojim slikama s bilo kojeg mjesta na Internetu kao što su Fejsbuk, LinkedIn i onim čudnim snimkom glave na stranici ‘O nama’ vašeg rada.

KAKO SE ZAŠTITI NA INTERNETU? Lažne vijesti, dezinformacije i vještačka inteligencija: Profesorica Dragana Trninić o medijskoj pismenosti za AloOnline – Sve što radimo onlajn ostaje trajno pohranjeno

Ipak, nije uvijek 100 odsto savršeno, pa ćete možda pronaći čudnu ‘sličnost’ ubačenu za dobru mjeru, ako odlučite da svoju potragu za imidžom odvedete korak dalje, mogli biste platiti za nadograđenu pretragu koja može izvršiti mnogo detaljniju pretragu i takođe pružiti veze do svakog mjesta na kojem su se slike pojavile; vrlo korisno ako ih tada želite ukloniti.

Jednako tako, možete se ‘odjaviti’ jer stranica dopušta ljudima da se uklone iz pretraživanja ljudi, ali žele skeniranje vaše lične karte ili pasoša kako bi potvrdili da to radite vi. Veb stranica je neobično radoznala i ne možete a da ne poželite da tražite sebe, a čini se da niste sami, jer se mnogi drugi na Internetu osjećaju isto. Da li im se sviđaju rezultati ili ne, to je druga stvar.

ZAŠTITA DJECE NA INTERNETU Edukativna radionica u Mrkonjić Gradu

Jedna osoba je rekla da je veb stranica ‘uznemirujuća, ali i izuzetno vrijedna’ i pohvalila je što je ‘pronašao ko je koristio moje lice bez mog pristanka’ kako bi mogli naložiti veb stranicama da uklone slike.

Još jedan je to označio kao ‘progoniteljski san’. Treći je zatim opisao kako je postavila nedavnu svoju sliku, a “PimEyes” je prepoznao njenu sliku na internetu kada je imala 10 godina, prenosi “Unilad“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI