back to top

Kako je nastao prvi BMW-ov karavan (FOTO)

Nijemcu Maksu Rajzbeku bilo je potrebno porodično vozilo kojim bi on, njegova supruga i njihovo dvoje male djece komforno mogli da odu na odmor sa svim svojim stvarima.

Mladi inženjer kupio je BMW 323i limuzinu sa oštećenim zadnjim dijelom i počeo u garaži da transformiše automobil u prostraniji model. U to vrijeme je radio u BMW-u u Minhenu, u odjeljenju gdje su se pravili prototipovi.

Ukupno mu je za preradu automobila bilo potrebno šest mjeseci, dok je cjelokupna investicija iznosila 13.000 evra. Naime, trebalo je proizvesti mnogo novih dijelova, uključujući duži krov, različite prozore i modifikovane okvire zadnjih vrata.

Kada je auto bio spreman, Rajzbek ga je pokazao prijateljima. Tek kasnije se usudio da pokaže automobil svojim kolegama koji su ga ubjeđivali da treba da obavesti menadžment o svojoj kreaciji, što je na kraju ispalo dobro.

Menadžmentu se odmah dopao dizajn i tri godine kasnije uveo je Touring varijantu u proizvodnju u stilski gotovo nepromenjenom obliku. O uspjehu modela dovoljno govori podatak da je između 1987. i 1993. godine prodato skoro 104.000 primjeraka Serije 3 Touring E30.

Zanimljivo, BMW je do Rajzbekove kreacije karavan smatrao američkim izumom za zidare, zanatlije… U osnovi, u njemačkoj kompaniji mislili su da su to automobili koji nemaju dodirnih tačaka sa elegancijom.

Ali sve se promijenilo. Nažalost, prvi BMW Serije 3 Touring više ne postoji jer je korišćen na testu sudara i završio je na otpadu.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI