back to top

NAJBRŽE SE ZAGRIJAVA Evropa da se pripremi za smrtonosnije toplotne talase

Evropa bi trebalo da se pripremi za smrtonosnije toplotne talase izazvane klimatskim promjenama, navodi se u danas objavljenom obimnom izvještaju, u kojem se ističe da je ovo kontinent koji se najbrže zagrijava.

Evropa je prošle godine bila za oko 2,3 stepena Celzijusova toplija nego u predindustrijskim vremenima, navode Svjetska meteorološka organizacija i Služba EU za klimatske promjene „Kopernik“.

Suša koja je uništila usjeve, rekordna temperatura površine mora i topljenje glečera bez presedana su među posljedicama koje su navedene u izvještaju, prenosi AFP.

Evropa je prošle godine imala najtoplije ljeto u istoriji, a zemlje, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Portugaliju, Španiju i Veliku Britaniju doživjele su najtopliju godinu od kada se vrše mjerenja.

Svijet se u prosjeku zagrijao za skoro 1,2 stepena Celzijusova od 1850. godine, što je izazvalo pojavu ekstremnih vremenskih prilika, uključujući intenzivnije toplotne talase, ozbiljnije suše u nekim oblastima i oluje koje su pojačane rastom nivoa mora.

Najteže su pogođeni najosjetljiviji stanovnici i najsiromašnije zemlje svijeta, koje su učinile malo da doprinesu emisijama fosilnih goriva koje podižu temperature.

Ovi uticaji postaju sve ozbiljniji širom svijeta, a regioni na sjevernoj hemisferi i oko polova doživljavaju posebno brzo zagrijavanje, navodi se u izvještaju.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI