back to top

Korisnike iPhonea i iPada uskoro očekuju radikalne promjene

Ako Apple želi nastaviti s poslovanjem na području EU, odnosno ako žele izbjeći potencijalne kazne, moraće se prilagoditi Zakonu o digitalnim tržištima koji uskoro stupa na snagu.

Između ostalog, zakon je napravljen kako bi se ograničila moć velikih tehnoloških kompanija poput Applea koji od developera zahtjeva da svoje aplikacije za iPhone i iPad prodaju isključivo putem Appleove trgovine aplikacija, za što kompanija naplaćuje proviziju, forsira korištenje njihove usluge plaćanja Apple Pay itd.

Zbog toga trenutno vlasnici iPhonea i iPada nemaju previše izbora kada su u pitanju aplikacije, već se moraju osloniti samo na App Store. Dok s jedne strane takva politika predstavlja veliko ograničenje za developere, iz Applea kao razlog korištenja isključivo njihove trgovine aplikacija naglašavaju sigurnost.

Ali bližimo se danu kada će Apple morati popustiti oko svojih pravila, ne vlastitom voljom, već zbog spomenutog zakona. Njegovom primjenom otvara se prilika za otvaranjem drugih trgovina aplikacija putem kojih će developeri moći ponuditi svoje aplikacije korisnicima iPhonea i iPada i to po, za njih, boljim uvjetima jer više nećemo morati plaćati proviziju Cookovoj kompaniji.

Jedna od takvih alternativa Appleovim uređajima jest i servis nazvan Setapp koji bi korisnicima iPhonea i iPada, ali i Macova trebao omogućiti pristup aplikacijama koje se ne nalazi na App Storeu. Setapp je zanimljiv i po tome što je riječ o usluzi baziranoj na pretplatničkom modelu tako da korisnici plaćaju mjesečnu pretplatu za pristup svim dostupnim aplikacijama. Trenutačno je dostupno više od 240 aplikacija te bi se ta brojka s vremenom trebala povećavati, a korisnici mogu pronaći aplikacije iz kategorija optimizacije, poslovne i kreativne aplikacije te developerske aplikacije, no barem za sada, nema igara.

Zanimljivo je kako i Setapp dolazi s podrškom za umjetnu inteligenciju te njihov AI chatbot korisnike savjetuje o aplikacijama koje bi najbolje trebale odgovarati njihovim potrebama.

Ova je usluga već dostupna na Macovima po cijeni od deset dolara mjesečno (postoji i plan za 4 računala i on stoji 15 dolara mjesečno), a jednom kada ta zakon omogući, Setapp će se moći koristiti i na iPhoneu i iPadu. Tada ćemo saznati cijenu mjesečne pretplate za iOS uređaje, a već sada je poznato da će osobe koje kombiniraju pretplate za Mac i iOS mjesečno plaćati 12,50 dolara.

Svi zainteresovani vlasnici iPhonea i iPada već sada se mogu prijaviti na listu čekanja za prvu alternativnu trgovinu aplikacijama za ove uređaje. S obzirom na to da se aplikacije za iPhone i iPad već više od decenije kupuju na sličan način, putem App Storea, alternativne trgovine aplikacijama koje neće biti pod kontrolom Applea predstavljaju radikalnu promjenu u načinu korištenja Appleovih uređaja, odnosno aplikacija na njima, piše Zimo.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI