back to top

Najnezdraviji ugljeni hidrati: Ovo su namirnice kojih bi trebalo da se držite podalje

Međutim, ugljeni hidrati dolaze u mnogim oblicima i služe kao glavni izvor energije za vaš nervni sistem. Prije nego što odaberete koje ćete ugljene hidrate uključiti u svoje obroke, važno je znati da nisu svi stvoreni jednako.

Na primjer, vaše tijelo će drugačije reagovati na ugljene hidrate u gaziranom napitku u odnosu na one u voću ili pasulju. Svi ugljeni hidrati mogu biti do zdrave prehrane, ali postoje neki koje biste trebal ograničiti u svojim svakodnevnim prehrambenim navikama.

Oni za koje se uopšteno smatra da su najnezdraviji su oblici dodanog šećera. Granulirani beli šećer s kojim pečete, zaslađeni sirupi koje dodajete u kafu i drugi zaslađivači koji se dodaju uobičajenoj hrani često se sastoje od dodanog šećera.

 Jogurt s ukusom

Obični jogurt može biti odličan izvor važnih nutrijenata, poput kalcijuma, proteina i probiotika. Nažalost, mnoge aromatizovane jogurte takođe su pune dodanog šećera. Iako ovo ne negira pozitivne atribute jogurta, čini aromatizovani jogurt manje idealnom opcijom. Umjesto jogurta sa ukusom, kupite običan jogurt i dodajte svoju aromu svežim voćem. Ako više volite aromatizovani jogurt iz trgovine, potražite opcije bez dodanog šećera. U mnogim slučajevima, ove opcije su zaslađene zaslađivačem bez kalorija, poput stevije ili monk voća.

Peciva

Ko ne voli sveže pečene mafine ili krofne za vikend? Dok je sadržaj šećera u nekim glaziranim krofnama ili kroasanima punjenim čokoladom mnogo očigledniji, možda ćete biti iznenađeni sadržajem šećera u drugim pecivima. Komercijalno pripremljeni mafini su ozloglašeni izvor dodatog šećera, a mnogi su izuzetno bogati mastima.

To ih čini nezdravim izvorom ugljenih hidrata i hranom koju biste trebali ograničiti u svojoj ishrani. Umesto mafina iz trgovine, pokušajte napraviti svoje kod kuće koristeći integralno pšenično brašno i med umesto tradicionalnog dodanog šećera. Stavite malo naseckane šargarepe ili tikvice za dodatni podsticaj vlaknima kako

Tortilje

Tortilje koje se često nalaze punjene sirom, bez sumnje su za mnoge glavni proizvod u domaćinstvu. Slično belom hlebu, tortiljama često nedostaju vlakna i mogu sadržati dodatni šećer. Proizvodi napravljeni od belog brašna, poput bielog hleba i tortilja obično su obogaćeni nekim vitaminima i mineralima, ali mogu biti manje zasitni od opcija od celovitog pšeničnog brašna. Kada birate tortilje, potražite opcije od celovitog zrna pšenice ili odaberite kukuruzne tortilje koje se obično prave s nekoliko sastojaka, što ih čini zdravijim izvorom ugljenih hidrata

Sladoled

Slično slatkišima, sladoled sadrži kalorije, dodaje šećer i zasićene masti. Jedna porcija od pola šolje može sadržati preko 200 kalorija, a budimo realni, većina nas servira sebi veću porciju. Iako smrznuti jogurt ima manje kalorija zbog nižeg sadržaja masti, on je i izvor dodatog šećera. Umesto tradicionalnog sladoleda, pokušajte napraviti „finu kremu“ kod kuće mešajući smrznute banane s malo putera od orašastih plodova i prelijte čokoladnim komadićima s niskim sadržajem šećera.

Zaslađena kafa

Šolja obične crne kafe je vrlo malo kalorija i ne sadrži šećer. Međutim, dodajte arome, sirupe i dobićete napitak pun šećera. Popularni zaslađeni napici od kafe mogu sadržati stotine kalorija i više šećera nego što je zdravo za konzumiranje tokom celog dana. Ako vam crna kafa ne pomaže, pokušajte da zasladite kafu stevijom ili upotrebite mleko da smanjite kiselost umesto šećera. Nezaslađen late je odlična opcija koja sadrži proteine ​​bez dodanog šećera, što čini zdraviji napitak kafe.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI