back to top

Najprljavije mjesto u automobilu: Evo kako da ga očistite

Mikrobiolog sa Univerziteta Aston dr. Jonathan Cox nedavno je sproveo istraživanje koje je izazvalo pravu senzaciju među vozačima. Rezultati istraživanja otkrivaju da se najviše bakterija skriva na mjestima koja možda nismo očekivali.

Ovo otkriće baca novo svjetlo na našu svakodnevicu, s obzirom na to da se bakterije iz gepeka mogu prenijeti preko hrane koja se transportuje, dospjevajući tako u naše domove.

Najprljavije mjesto za vozače je sjedište gdje je pronađeno 649 bakterija. Osim toga, ručica mjenjača, zadnja sjedišta i instrument tabla također su se istakla kao mjesta na kojima mikroorganizmi obitavaju.

Zanimljivo je da je volan, za koji bismo pretpostavljali da je najviše kontaminiran, imao ‘samo’ 146 identifikovanih bakterija.

Cox je naglasio da redovno pranje hrane koja se prevozi u gepeku može pomoći u sprječavanju prenosa bakterija u domove, dok temeljno čišćenje automobila, posebno gepeka, također igra ključnu ulogu.

Stručnjaci također preporučuju da se posveti pažnja temeljnom čišćenju interijera automobila. Tepisi, držači za čaše i šavovi na presvlakama često su leglo prljavštine koje može biti skriveno oku. Ventilacioni otvori, sa svojom optimalnom temperaturom, također su pogodna područja za razmnožavanje bakterija.

U svjetlu ovih saznanja, redovno održavanje higijene u automobilima postaje još važnije. Pranje hrane prije transporta, često čišćenje automobila i pažljivo čišćenje svih površina mogu pomoći u očuvanju našeg zdravlja i bezbijednosti.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI