back to top

NISU BEZBJEDNE Ukoliko imate ove aplikacije instalirane na svom telefonu, bolje da ih odmah izbrišete

Međutim, ni preuzimanje aplikacija putem službenih onlajn trgovina nije 100 odsto garancija da nećete pokupiti neki virus na svoje telefone te se povremeno, pogotovo unutar Gugl onlajn trgovine aplikacijama, zna pojaviti neki opasan program koji je zaobišao zaštitu.

Na nekoliko takvih aplikacija koje su se pojavile na Plej Prodavnici upozoravaju na stranici Dr. Web. Treba naglasiti kako je Gugl u međuvremenu uklonio opasan softver iz svoje prodavnice, ali prije toga milioni korisnika preuzeli su ih na svoje Androide.

Posebno se upozorava na četiri igre, od kojih su neke preuzete više od 500 hiljada puta – Agent Shooter, Rainbow Stretch, Rubber Punch 3D i Super Skibydi Killer. Ako ste slučajno preuzeli ove igre na svoj telefon, odmah ih izbrišite, jer one kriju trojance. Prilikom pokretanja aplikacija trojanci rade u pozadini, troše resurse telefona i konstantno “prikazuju nametljive oglase”.

U nekim slučajevima nakon instalacije aplikacija mijenja svoju ikonu potpuno transparentnom ikonom te se polje s imenom ostavlja praznim, kako je korisnici ne bi mogli pronaći na ekranu.

Takođe, u nekim slučajevima svoju ikonu mijenja s ikonom pretraživača Hroma pa kad bi korisnici pokušali otvoriti ovaj veb-pretraživač, pokrenuo bi se Hrom, ali i trojanac koji onda radi u pozadini, bez znanja korisnika.

Još jedna opasna aplikacija koja krije trojanac je i Android.Joker koji, stvarajući nepredviđene troškove, korisnike pretplaćuje na različite servise i može imitirati veliki broj postojećih aplikacija, piše Zimo.hr.

Ako ste slučajno preuzeli neke od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI