back to top

NOVA FOTO REVOLUCIJA Prvi telefon sa dvije periskopske kamere stiže početkom sljedeće godine

Oppo uskoro planira lansiranje novih telefona Reno 11 serije, kao i novi Pad Air 2 tablet za kinesko tržište. A nakon toga, očekuje se da će se taj proizvođač fokusirati na premijum uređaje predstojeće Find X7 serije, čije se predstavljanje očekuje u prvom kvartalu 2024. godine, moguće već krajem januara ili početkom februara.

Riječ je o vrhunskim flagship uređajima, naslednicima aktuelne X6 serije (na fotografijama i bonus videu), za kojommnogi ljubitelji tehnike žale što nismo imali prilike da je vidimo u Evropi. Karakteristike Find X7 Pro na društvenoj mreži Weibo objavio je dojavljivač Digital Chat Station.

Glavna novost je to da će Oppo Find X7 Pro biti prvi pametni telefon na svijetu opremljen dvostrukim periskopskim telefoto kamerama. Uređaj će imati sistem kamera sa četiri senzora, što ga razlikuje od prethodnog sistema sa tri kamere, kojim je opremljen X6 Pro.

Sistem kamera Find X7 Pro modela će imati glavni LYT-900 senzor od 50 megapiksela, veličine od 1 inča, koji bi trebalo da omogući izuzetan kvalitet fotografija.

Osim njega, uređaj će biti opremljen IMX890 senzorom od 50 megapiksela, veličine 1/1,56 inča i optičkim zumom od 2,7 puta. Tu je i još jedan 50-megapikselni IMX858 senzor, veličine 1/2,4 inča, sa optičkim zumom od 6 puta. Neki izvori sugerišu i da će sistem kamera takođe imati jedno ultra-široko sočivo od 50 megapiksela.

Prema navodima dojavljivača, sistem kamera Oppo Find X7 Pro telefona će biti dopunjen novim XCD sistemom, razvijenim u saradnji sa švedskom kompanijom Hasselbald koji će uređaju donijeti poboljšanu i unapređenu kalibraciju boja.

Očekuje se da će inovativna postavka sistema kamera Oppo Find X7 Pro telefona omogućiti stvaranje fotografija visokog kvaliteta i dosta raznovrsnije fotografsko iskustvo korisnika.

Oppo Find X7 Pro će pokretati novi Snapdragon 8 Gen 3 čipset, dok će, za razliku od njega, „običan“ Find X7 biti opremljen Dimensity 9300 procesorom. Za sada nije jasno da li će X7 i X7 Pro, u nekom trenutku, postati dostupni na globalnom tržištu ili će ih pratiti sudbina prethodnog X6 Pro modela.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI