back to top

OD CIJENE ĆE VAM SE ZAVRTJETI U GLAVI Na prodaju Lada iz 1980. sa 220 kilometara na satu

Lada Niva je jedno od najpoznatijih vozila koja su proizvedena u Rusiji.

Na ruskom oglasniku se pojavio primjerak Lade Nive proizvedene 1980. godine, koji je prešao svega 220 kilometara, a prodavač traži čak 266.823 evra.

Niva se pojavila 1977. godine i proizvodi se čak i danas, a ostala je robustan, minimalistički i pristupačan terenac koji je doživio tek male promjene izgleda uprkos brojnim poboljšanjima tokom godina.

Dostupnost novijih i naprednijih primjeraka dodatno osporavaju vrtoglavu cijenu primjerka iz 1980. godine iako je nevjerovatno očuvan nakon što je prije 43 godine izašao iz fabrike.

Niva se trenutno nalazi u Togliattiju u Rusiji nedaleko od fabrike AvtoVAZ, vlasnik posjeduje originalnu dokumentaciju i račun koji dokazuje da je kupljenja 1980. godine. Uprkos starosti, karoserija Nive je u fantastičnom stanji i u originalnoj crvenoj boji, tu su hromirani branici i čelične felge koje su takođe besprijekorne.

Trap, vješanje, motor, diferencijal i izduvni sistem su nedirnuti i izgledaju kao da su tek restaurirani.

Unutrašnjost Nive, uključujući sjedišta i armaturnu ploču, i dalje je zaštićena najlonom.

Ispod haube se nalazi originalni atmosferski 1,6-litarski četverocilindrični benzinski motor koji razvija 75 KS. To je nešto manje snage u odnosu na aktuelni 1,7-litarski motor koji isporučuje 82 KS. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem 4-stepenog manuelnog mjenjača i 4WD pogona s tri zaključavajuća diferencijala.

Nešto modernija Lada Niva Legend (2023) košta nešto manje od 11.000 evra, tako da je gotovo nemoguće da prodavač dobije i približnu sumu koju traži za svoj očuvani primjerak.

Više smisla ima da se Niva iz osamdesetih nađe u nekom muzeju.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI