back to top

Od srijede obavezna zimska oprema: Evo šta to podrazumijeva

Zimska oprema obavezna je sve do 1. aprila sljedeće godine.

Korišćenje zimske opreme obavezno je bez obzira na vremenske prilike a odnosi se na sva motorna vozila osim svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

U nastavku donosimo šta to podrazumijeva zimska oprema:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i drugo) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i drugo) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu obavezni.

Priprema vozila za zimu

Ono što je veoma bitno napomenuti jeste da samim stavljanjem zimskih guma niste završili pripremu vozila za zimu. 

Pored stavljanja zimskih guma na vozilo potrebno je izvršiti adekvatnu zaštitu vozila od hladnoće, snijega, mraza i ostalih neprilika koje dolaze sa zimom.

Gume

Prvenstveno je potrebno da gume na vozilu odgovaraju dimenzijama koje je prijavio proizvođač, zavisno o dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su gume postavljene, te na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu

Profil zimske gume je minimalno četiri milimetra, što možemo izmjeriti kovanicom

Gazni sloj zimske gume osmišljen je tako da omogući bolji kontakt vozila sa podlogom bilo da je zaleđena ili prekrivena snijegom. Pri vanjskoj temperaturi ispod sedam stepeni celzijusa, ljetne gume gube elastičnost, te postaju prekrute i zbog toga gube svojstva prijanjanja na podlogu, što uzrokuje produženi zaustavni put tokom kočenja

Pritisak u gumama treba povećati na vrijednosti koje preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Guma sa odgovarajućim pritiskom ostvaruje optimalnu gaznu površinu, te upravljivost vozila, a onemogućavaju se i oštećenja prilikom nalijetanja na rupu ili ivičnjak

Lanci za snijeg

Kako zimske gume u slučaju većih snježnih nanosa i leda ne mogu omogućiti nesmetano kretanje vozila, neophodno je da u takvim ekstremnim vremenskim uslovima koristite lance za snijeg kako biste bili u mogućnosti nastaviti svoje putovanje. Stoga, veoma je bitno da u gepeku vozila uvijek imate spremne odgovarajuće lance za snijeg ili druge uređaje za povećanje trakcije.

Prilikom kupovine lanaca za snijeg, povedite računa o kvalitetu i dimenzijama istih, kako biste spriječili oštećenja na vozilu, koja mogu prouzrokovati nekvalitetni i neodgovarajući lanci, te onemogućiti nastavak putovanja kada se najmanje nadate.

Akumulator

Poslije guma, vjerovatno najčešće spominjani dio vozila kada je u pitanju zima i hladniji dani, jeste akumulator. Akumulator je glavni izvor energije potrebne za pokretanje motora čije performanse pri niskim temperaturama znatno opadaju i odražavaju se na paljenje vozila tokom zime. Pri niskim temperaturama, stariji i istrošeni akumulatori teško obavljaju svoju funkciju, zato je potrebno izvršiti provjeru ispravnosti akumulatora – što je najbezbjednije uraditi kod mehaničara. Mehaničar će ispitati napon akumulatora, provjeriti tekućinu u ćelijama akumulatora, te očistiti i zaštiti polove i zategnuti kablove. Ukoliko se ipak pokaže da akumulator treba zamjeniti novim, prilikom kupovine novog obratite pažnju na kapacitet akumulatora (Ah), startnu snagu (A), dimenzije, način i vrstu priključka na vozilu.

Tečnosti

Rashladna tečnost je jedna od važnijih komponenti koju je potrebno prekontrolisati prije hladnijih dana. Slaba koncentracija odnosno manjak antifriza mogu dovesti do smrzavanja tečnosti i izazvati veliku štetu na motoru vozila. Kontrolu rashladne tečnosti kao i komponenti rashladnog sistema potrebno je izvršiti u ovlaštenim ili specijalizovanim servisima, jer samo oni mogu garantovati da su izmjerene vrijednosti smrzavanja rashladne tečnost u skladu sa propisanim. Pored toga, prilikom izmjene stručno mogu otkloniti sve nedostatke u rashladnom sistemu vozila.

Takođe i tečnost za pranje vjetrobrana treba obogatiti tečnošću protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe. Provjerite u kakvom su stanju metlice brisača i po potrebi ih zamijenite (prosječni vijek trajanja metlice brisača iznosi oko godinu dana).

Ulje

Kvalitet i odgovarajuće karakteristike ulja su veoma važni u zimskom periodu, a pogotovo prilikom jutarnjeg starta motora. Za pravilan rad motora na niskim temperaturama zimi se preporučuje korištenje ulja manje viskoznosti zbog smanjenje mogućnosti da se ono zgusne, a što bi dovelo do slabijeg podmazivanja, barem dok ne dosegne radnu temperaturu.

Kočnice

Kako bi vožnja bila što sigurnija, pogotovo u zimskim uslovima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom točku može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, veoma je bitno provjeriti ispravnost kočnica i nivo kočione tečnosti u vozilu.

Svjetlosna signalizacija

Zbog dana koji su zimi kraći i smanjene vidljivosti, pogotovo kad se spusti magla ili krene snježna oluja, povećano je korištenja svjetala. Prije vožnje, a posebno prije polaska na duži put, obavezno provjerite ispravnost svih svjetala na vozilu, ne samo da biste Vi vidjeli put, već i da biste bili uočljiviji od strane drugih učesnika u saobraćaju.

Brave i gumeni dijelovi oko vrata

Gumeni dijelovi koji odvajaju ivice vrata od karoserije vozila pri niskim temperaturama se imaju običaj zalijepiti i otežati otvaranje vrata. Kako biste spriječili ovu pojavu možete koristiti glicerin koji ćete nanijeti na gumene dijelove između vrata i karoserije kako biste spriječili da se zalijepe. Istu tehniku možete primjeniti i za poklopac motora i gepek.

Kako za gumene dijelove, tako i za brave postoji sredstvo protiv smrzavanja koje možete koristiti ukoliko dođe do problema sa ubacivanjem i okretanjem ključa u bravi. Sredstvo nanesite unutar brave te nekoliko puta ubacite ključ kako bi se brava ispunila tečnošću i omogućila njeno funkcionisanje.

Redovno održavanje

Sa padom temperature, dolazi i do snijega i leda na kolovozu, kada zimske službe posipaju so po kolovozu, što značajno može naštetiti vozilu ukoliko se vozilo redovno ne pere.

Prilikom pranja posebnu pažnju treba posvetiti podvozju vozila. Ukoliko na vozilu postoje neka oštećenja na karoseriji potrebno je njihovo saniranje kako ne bi došlo do širenja korozije i hrđanja.

Servis

Ukoliko želite bezbrižno ući u zimu i smanjiti mogućnost potencijalnih problema, najbolje je vozilo odvući na kontrolni servis i pregled od strane stručne osobe u ovlaštenom ili specijalizovanom servisu.

Kod vozila sa benzinskim motorima obratite pažnju na sistem za paljenje i ubrizgavanje, jer korozija ili dotrajalost tih sistema onesposobiće vozilo čim zahladi.

Kod vozila sa dizel motorima obratite pažnju na ispravnosti grijača motora, filtera goriva, kompresiju i dihtunge motora, jer ako je i jedan od ovih elemenata dotrajao ili izvan funkcije, vozilo neće upaliti. Ono što bi još bilo poželjno zamjeniti jesu dotrajali gumeni elementi na vozilu, koji u zimskim uslovima veoma često pucaju i mogu dovesti do neželjene štete na vozilu. Servisiranje pred zimu će se mnogostruko vratiti kroz svakodnevno nesmetano funkcionisanje vozila.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI