back to top

Pet najčešćih grešaka koje prave vozači kada mijenjaju brzine

Metropolitan je izdvojio pet najčešćih grešaka koje ljudi prave kada mijenjaju brzine, o čemu više možete da saznate u narednim redovima.

1. Držanje ruke na mjenjaču

Prva loša navika je oslanjanje ruke na mjenjaču. Nikada ne bi trebalo da koristite meijnjač kao naslon za ruke, jer pritisak gura viljušku mjenjača i može izazvati prijevremeno habanje viljuške, što definitivno nije dobra stvar.

Lagani dodir tokom vožnje određenom brzinom neće imati značajnijeg efekta, a sama težina ruke je preveliki pritisak, što stvara naprezanje mehaničkih djelova i zupčanika u mjenjaču automobila. Ova napomena je uglavnom data u uputstvima za upotrebu vozila.

Osim što produžavate životni vijek vašeg mjenjača, držanje obje ruke na volanu tokom vožnje je velika prednost za smanjenje rizičnih situacija u vožnji, čime povećavate bezbjednosti za sebe i druge učesnike u saobraćaju.

2. Držanje mjenjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu

Još jedna loša navika je držanje mjenjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu. Naravno, prilagođavate se uslovima ili vremenu čekanja, ali prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja nije potrebno ostaviti automobil u prvoj brzini.

Nije potrebno previše vremena da se mijenjač vrati u „prvu“ prije nego što krenete, a automobil će vam biti mnogo „zahvalniji“ ako pritisnete kvačilo, stavite mjenjač u neutralni položaj i dignete ručnu kočnicu dok čekate na semaforu. Osim toga, pomoći ćete i sebi, jer je lakše odmoriti nogu nego držati kvačilo do kraja.

3. Držanje kvačila i stalno pritiskanje gasa

Kada govorimo o pokretanju automobila uzbrdo iz mirovanja, držanje pedale kvačila i stalno pritiskanje gasa dovodi do habanja mehaničkog dijela kvačila. Postoje bolji i ekonomičniji načini.

Moderni automobili obično imaju automatski sistem koji drži vozilo na mjestu dok ne počnete da se krećete – bez potrebe da zategnete ručnu kočnicu – tako da možete da primijenite veoma lagan pritisak na gas dok otpuštate kvačilo.

4. Ubrzanje u pogrešnoj brzini

Jedna od nepotrebnih situacija je ubrzanje u previsokom stepenu prenosa. Na primjer, ako vozite 50 kilometara na čas i u petoj ste brzini, nije dobro ubrzavati jer automobil u ovoj brzini nije spreman za nagla ubrzanja i neprirodno je to očekivati.

Broj obrtaja je suviše mali da bi se postiglo željeno ubrzanje u vremenu. Za to su namijenjeni niži prenosni odnosi ili niže „brzine“. Ne budite lijenji, već odvojite sekund-dvije i prije naglog ubrzanja spustite brzinu na odgovarajući stepen prenosa.

5. Držanje noge na kvačilu iako se automobil kreće

Posljednja loša navika koju ističemo je držanje noge na kvačilu iako se automobil kreće i to nije neophodno. Kao što je loše da ruku odmarate na mjenjaču, nije poželjno ni da odmarate nogu na kvačilu.

To je štetno jer uvijek postoji mogućnost pritiska na mehaničke djelove menjača. Postoji dovoljno mjesta u automobilu za odmor lijeve noge, pa ga iskoristite.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI