back to top

Prvi pristupačni Tesla stiže iz Njemačke, cijena “samo” 25.000 evra

Kompanija Tesla planira da proizvedeprvi pristupačan električni model – sa cijenom od 25.000 evra, u svojoj njemačkoj fabrici. Iako američka kompanija nije davala nikakve zvanične informacije o tome, prema insajderskim izvorima, taj model bi mogao da se proizvodi u više Teslinih fabrika širom svijeta, a Indija i Meksiko se navode kao njihove moguće lokacije.

Teslina njemačka fabrika – „Giga Berlin“, smještena je u gradiću Grinhajde, u pokrajini Brandenburg, nedaleko od Berlina. U njoj se sada proizvodi Model Y, koji je trenutno najprodavaniji električni automobil u Evropi.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask, navodno je vijest o proizvodnji novog modela podijelio sa radnicima fabrike tokom svoje posjete. Neimenovani izvor „upućen u to pitanje“ je potvrdio Muskovu izjavu, prenio je Reuters, ne navodeći ništa o tome kada će proizvodnja novog elektromobila početi.

Glasine o novom pristupačnom električnom vozilu sa Teslinim znakom kruže internetom godinama, ali se još uvijek ništa ne zna o datumu njegove premijere. Prema najnovijim izvještajima, Maskova kompanija je sve bliža inovativnoj tehnologiji koja bi mogla da snizi troškove proizvodnje automobila, tako što će većina njegovog donjeg dijela biti izlivena u jednom komadu.

Informacije o dobavljačima nedavno su otkrile da Tesla želi da proizvede četiri miliona jedinica budućeg „jeftinog“ modela do 2030. godine, čime bi ukupne isporuke tog proizvođača, do istog datuma, dostigle 20 miliona vozila, prenosi CarScoops.

U kratkom videu sa posjete berlinskoj fabrici, postavljenom na društvenu mrežu X, Ilon Mask se zahvaljuje svim zaposlenima u njemačkoj fabrici za naporan rad na stvaranju, kako je rekao, jedne od najvećih fabrika na svijetu.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI