back to top

Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama

Većina novih vozila koja se prodaju u Evropi standardno su opremljena sistemom automatskog kočenja u slučaju opasnosti (AEB). I dok je tehnologija koja koristi radar, kamere ili LiDAR za uočavanje opasnih situacija na putu dokazala svoju vrijednost u pogledu smanjenja sile udara jednog vozila u zadnji dio drugog pri niskim brzinama, problemi nastaju pri visokim brzinama, frontalnim sudarima i na T raskrsnicama.

Američki auto-klub (AAA) želio je da sazna kako ti sistemi rade u scenarijima većih brzina, gdje bi trebalo da budu i najkorisniji. Ono što su otkrili nakon niza testova sudara je da ovi sistemi ne uspijevaju da pomognu vozaču u svim saobraćajnim situacijama.

AAA je testirao sisteme četiri vozila (marki Ford, Honda, Chevrolet i Toyota) pri većim brzinama da bi saznao mogu li oni da spriječe nalet vozila otpozadi, a takođe je sproveo testove kako bi utvrdio mogu li AEB sistemi da spriječe sudar na T raskrsnici.

Auto-klub je testirao sisteme u dva scenarija na T raskrsnicama: sa vozilima koja idu pravo kroz raskrsnicu nailazeći na vozilo koje im seče put, kao i kada vozilo koje skreće ulijevo ulazi u putanju nadolazećeg vozila.

Ovo su inače najsmrtonosnije vrste nesreća u Americi i čine 39,2 odsto ukupnih smrtnih slučajeva u nesrećama u kojima su učestvovala dva putnička vozila.

Rezultati su skromni. Pri brzini 46 km/h, AEB je spriječio sudar otpozadi u 17 od 20 testnih vožnji, ili 85%. Za testne vožnje koje su kao posljedicu imale sudar, brzina pri sudaru smanjena je za 86 odsto.

Pri 62 km/h, AEB je spriječio sudar sa zadnje strane u samo 6 od 20 testnih vožnji, ili 30 odsto. Za probne vožnje koje su rezultirale sudarom, brzina sudara smanjena je za 62 odsto.

U testovima na T raskrsnicama sudari su se dogodili u 100 odsto slučajeva. AEB nije uspio da upozori vozača, smanji brzinu vozila i izbjegne sudar.

Kao rezultat testiranja, AAA preporučuje da se proizvođači automobila fokusiraju na projektovanje sistema koji bi bolje upravljali sudarima u kojima je najveća vjerovatnoća da dođe do povreda i smrtnih slučajeva.

Vozači takođe treba da biti svesni ograničenja svojih vozila, odnosno trebalo bi da znaju da, uprkos svim bezbjednosnim sistemima, moraju biti maksimalno fokusirani na saobraćaj i reagovati na vrijeme.

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI