back to top

Studenti su kreirali aplikaciju za rano otkrivanje deformiteta kod djece.

Menadžer startapa „ArchFix“ Dimitrije Zdravković otkriva da je ideja za projekat nastala u martu prošle godine, sa namjerom da se predstave na događaju „Hakaton i Mejkaton – Personalizovana medicina“.

„Tim sačinjen od Lazara Krstića, Lazara Ignjatovića, Aleksa Stančeva i Miloša Jovanovića došao je na ideju da kroz korištenje otisaka stopala vrše rano otkrivanje ravnih stopala. Na takmičenju su osvojili prvo mjesto, nakon čega su me kontaktirali i zajedno smo počeli dalji razvoj aplikacije. Koristeći pouzdane medicinske metode, izračunavamo stepen deformiteta i dajemo preporuke za vježbe koje se mogu raditi kod kuće, ili preporuke za kontaktiranje ljekara u slučaju ozbiljnijih problema. Cilj aplikacije je da olakša komunikaciju između ljekara i roditelja, kako bi roditelji lakše vježbali sa svojom djecom radi ispravljanja problema“, navodi Zdravković.

Kako objašnjava, nakon hakatona su se prijavili za Raising stars, gdje su dobili podršku, a zahvaljujući Naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu i Nišu, osnovali su firmu i počeli sa radom.

„Trenutno radimo na razvoju našeg algoritma i prikupljamo otiske kako bismo što bolje istrenirali algoritam za prepoznavanje deformiteta. Imamo saradnju sa Pedijatrijskom klinikom Una medika iz Pirota, a jako smo ponosni na pozitivne reakcije stručnjaka iz klinike u Tiršovoj u Beogradu“, kaže Zdravković, dodajući da se očekuje da aplikacija bude lansirana na tržište u septembru ove godine, prenosi Ubrzanje.rs.

Osim Dimitrija, studenta medicine, tim čine još četiri inženjera elektronike.

„Lazar Krstić se bavi veštačkom inteligencijom, Aleksa i Miloš rade na mobilnoj aplikaciji, a Lazar Ignjatović radi na backendu i dizajnira sve što je potrebno za aplikaciju i web stranicu. Multidisciplinarni smo tim, a ja donosim iskustvo u poslovnom segmentu, odnosno u pokretanju i vođenju biznisa“, ističe Zdravković.

Lazar Krstić, koji je zadužen za razvoj algoritma, objašnjava da rješenje zavisi od stepena deformiteta.

„Medicinski praksu smo pretočili u veštačku inteligenciju i matematiku kako bismo detektovali deformitete i dali odgovarajuće preporuke za prevenciju“, objašnjava Krstić.

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / HitMuzika.com )

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI