back to top

Toyota će na električnim modelima nuditi ručni mjenjač

Buduće električne Toyote će imati simulator ručnog mjenjača, ali i sve ono što vožnju auta s ručnim mjenjačem čini toliko posebnim.

Toyota je još prošle godine na Lexusovom prototipu pokazala simulator ručnog mjenjača, a za koji se tada govorilo da bi mogao da doživi komercijalizaciju na nekim budućim modelima japanskog giganta. Sada je poznato da će Toyota to zaista učiniti i sistem začiniti simuliranim zvukom motora, kao i samim izmjenama stepeni prenosa.

Takav električni auto ima papučicu kvačila i ručicu mjenjača, a sistem ide toliko daleko da nudi istovjetno iskustvo vožnje automobila s ručnim mjenjačem, uključujući i simulirane efekte ako se pravovremeno ne pritisne kvačilo ili ubaci u „pogrešnu“ brzinu.

Sve to bi trebalo da obezbijedi poseban osjećaj u vožnji, a time i komparativne prednosti Toyote nad konkurencijom, prenosi „Index“. Tekero Jato, predsjednik odjeljenja za proizvodnju BEV vozila, otkrio je na nedavnoj prezentaciji i kada će se to dogoditi. Naime, ručni mjenjači za, kako u Toyoti kažu, „wow“ osećaj u vožnji, stižu na tržište 2026. godine.

Podsjetimo, do sada su pojedini proizvođači poput Dodgea i Abartha eksperimentisali s lažnim zvukom motora na električnim modelima, ali Toyota je priču podigla na novi nivo. Konačni rezultat bi trebalo da bude iskustvo vožnje vrlo slično automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI