back to top

Volkswagen do 2027. planira 11 novih električnih automobila

Njemački proizvođač automobila Volkswagen se nada da će potražnja za električnim vozilima porasti nakon nedavnog slabljenja te se i dalje fokusira na njih, rekao je šef kompanije Thomas Schaefer uoči sajma automobila IAA.

„Do 2027., mi ćemo kao brand predstaviti 11 novih električnih modela na tržištu“, rekao je Schaefer za njemačku agenciju dpa.

Mada se potražnja nedavno smanjila, VW će i dalje usmjeravati svoju pažnju na električna vozila, kaže on.

„Pretpostavljamo da će se udio e-automobila u Evropi značajno povećati u narednim godinama“, rekao je Schaefer, koji je nedavni pad potražnje nazvao „privremenim“, prenosi Tportal.hr.

Želja za električnim automobilima, naročito u Njemačkoj, početkom godine se smanjila zbog inflacije i donedavnog dugog čekanja na isporuku. To je značilo da je VW morao da smanjii proizvodnju u Emdenu na određeno vrijeme.

Međutim, sada se situacija poboljšala, rekao je Schaefer.

„Od maja smo opet vidjeli rastući trend novih narudžbina“, objašnjava Schaefer.

Schaefer je isključio mogućnost sniženja cijena mada je američki proizvođač električnih automobila Tesla smanjio cijene da bi povećao potražnju.

Cilj VW-a je da proširi udio električnih vozila na 80 posto do 2030., a zatim na 100 posto tri godine kasnije.

Prodaja električnih vozila se odnosila na sani 7,3 posto ukupnih prodaja u svijetu u prvoj polovini 2023., ali Schaefer tvrdi da je to uglavnom zbog zemalja poput Brazila, gdje je taj biznis u povojima.

„U Evropi, udio e-automobila je već znatno veći. Na kraju prve polovine godine, bili smo na 15,1 posto, samo u Njemačkoj na čak 15,4 posto“, dodao je on.

To znači da je u Njemačkoj VW uspio da prestigne Teslu i postane brand broj jedan kada je riječ o električnim vozilima.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI