back to top

Uskoro se očekuje masovna proizvodnja humanoidnih robota

Umjetna inteligencija jedna je od tri vodeće industrije u Šangaju, a roboti su poznati kao „dragulj proizvodne industrije“.

Najnoviji je humanoidni robot opšte namjene nazvan GR-1. Visok je 1,65 metara, težak 55 kilograma, ima 40 zglobova u tijelu, a hoda pet kilometara na sat. Može dovršiti pokrete u koordinaciji s ljudima i ima velike mogućnosti primjene u industriji, rehabilitaciji, domovima i naučnim istraživanjima.

„Za cijelu ljudsku figuru najvažnija stvar kod hodanja su donji udovi. Naši ljudski zglobovi imaju tri stepena kretanja, tako da i ovdje imaju više stepeni slobode. Takođe smo napravili vrlo spretne ruke sa šest stepeni slobode koje će u budućnosti moći koristiti ljudske alate“, rekao je Gu Jie, predsjednik „Fourier Intelligencea“.

On je istakao da postoji toliko mnogo zglobova u cijelom tijelu robota koji su međusobno povezani kako bi izvršili vrlo složenu kontrolu pokreta.

„To je uvijek bio problem. U proteklih nekoliko godina napravili smo pomake. Ako imamo mozak umjetne inteligencije i vrlo moćno tijelo, možemo razmišljati o budućim primjenama robota. Mogućnosti su beskonačne“, dodao je Gu Jie.

Kako bi univerzalnim humanoidnim robotima omogućili prilagođavanje složenijim radnjama, kompanija je ove godine razvila sistem koji obuhvata više od 30 funkcionalnih modula koji mogu simulirati sportske i rehabilitacijske radnje kao što su vožnja čamcem, autobusom i podzemnom željeznicom, interaktivna invalidska kolica i tako dalje.

Prema planu, kompanija će sljedeće godine proizvesti od 500 do 1000 humanoidnih robota, po čemu će biti prva takve vrste u svijetu, prenosi magazin.hrt.hr.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI