back to top

Vlasti Iraka od danas ponovo omogućile pristup Telegramu

Vlasti Iraka od danas su ponovo omogućile pristup društvenoj mreži Telegram, koja je u toj zemlji bila blokirana od 6. avgusta, javlja „Anadolija“.

Zabrana će biti ukinuta po uputama premijera Muhameda Šija el-Sudanija, navodi se u saopštenju resornog ministarstva komunikacija.

„Zabrana je ukinuta nakon što je kompanija koja je vlasnik aplikacije odgovorila na zahtjeve organa sigurnosti da se identifikuju stranke koje su zloupotrijebile podatke građana“ navedeno je u saopštenju.

Iz Bagdada je dalje poručeno da Irak nije protiv slobode izražavanja, ali da je važna posvećenost kompanija koje imaju aplikacije za društvene mreže da poštuju zakone zemlje, sigurnost i korisničke podatke.

Ministarstvo komunikacija saopštilo je 6. avgusta da je odluka o zabrani pristupa Telegramu donesena na zahtjev visokih državnih organa.

Obrazloženje ove odluke bilo je „sprečavanje curenja privatnih podataka koji pripadaju državi i zaštita ličnih podataka građana“.

Šiitske milicije koje podržava Iran i koje aktivno koriste platformu društvenih medija u Iraku oštro su reagovale na ovaj korak.

Tvrdili su da je SAD dao iračkoj vladi nalog da zatvori Telegram, navodi „Avaz“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI