back to top

Volan automobila je prljaviji od daske u janom toaletu

Čak i ako marljivo usisavate unutrašnjost automobila i vozite ga u autoperionicu, na jedan dio u enterijeru bi posebno trebalo da obratite pažnju.

U pitanju je, vjerovatno već pogađate, volan. Upravljač automobila ima 629 CFU, odnosno bakterija koje stvaraju kolonije po cm3, što je prljavije od daske u javnom WC-u, ekrana mobilnog telefona ili dugmića u javnom liftu, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo Car Rentals.

U anketi je ispitano 1.000 vozača u SAD, a odgovori su pokazali da 32% ljudi čisti svoj automobil samo jednom godišnje, kao i da 12% nikada nije očistilo svoje vozilo.

Držač za čaše ne zaostaje puno za volanom u smislu prljavštine, sa prosjekom od 506 CFU po kvadratnom centimetru. Sigurnosni pojas je treći najprljaviji dio vašeg automobila, prema ovom istraživanju, prenosi b92.

Jedna studija iz 2014. godine pokazala je da su stafilokoke među najraširenijim bakterijama u automobilima, što je razlog za zabrinutost, jer mogu uzrokovati trovanje hranom ili infekcije kože.

BONUS VIDEO

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI