back to top

Zašto u BiH ne mogu svi da otvore nalog na Tredsu?

Poput stanovnika Evropske unije neki od građana BiH ne mogu da otvore nalog na novoj društvenoj mreži Treds (Threads), koju je otvorila komapnija Meta, vlasnik Fejsbuka (Facebook) i Instagrama.

Razlog tome je porjeklo telefona. Aparati koji su kupljeni ili registrovani u EU još uvek ne mogu da pokrenu aplikaciju, a kako piše sajt Politiko (Politico) to se dešava zbog zakonske regulative koja još uvijek ne dozovoljava korišćenje Tredsa.

Ipak, očekuje se da ova mreža bude uskoro dostupna i na većini evropskog kontinenta.

Konkretno, radi se o novim pravilima konkurencije EU zbog koje Meta nije omogućila koriščenje ovog proizvoda sličnog Tviteru (Twitter).

Meta je u četvrtak pokrenula novu mrežu i za nekoliko sati stekla milione korisnika širom Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Srbije kao i više od stotinu drugih zemalja van Evropske unije.

„Meta nije lansirala platformu u Evropskoj uniji zbog predstojeće regulatorne neizvjesnosti“, rekao je portparol Mete Polard Mete za „Politiko“.

Strah Mete od Zakona

U pitanju je strah Mete od Zakon o digitalnim tržištima (DMA) koja je dizajnirana da spriječi da se velika tehnologija nagomilava na podacima, korisnicima i uslugama, nadjačavajući konkurente i postaje „prevelika da bi se brinula“, kako su proteklih godina upozoravali šefovi EU poput komesara za unutrašnje tržište Tjerija Bretona.

Ovaj zakon dogovoren je u martu 2022., uoči odluka Evropske komisije u septembru da odredi neke tehnološke gigante kao „čuvare kapija“ i podvrgne ih strogim zahtjevima o tome kako upravljaju svojim uslugama od mart 2024. godine.

„Činjenica da Treds još uvek nije dostupan građanima EU pokazuje da regulativa funkcioniše. Nadam se da će se Meta pobrinuti da sva pravila budu pokrivena i poštovana prije nego što se otvori za građane Unije“, rekla je danska poslanica socijaldemokrata Kristel Šaldemos (Christel Schaldemose) koja je predvodila izradu Zakona o digitalnim uslugama (DSA).

„Bez sumnje, čim njihovi advokati kažu da je u redu, i oni će doći u Evropu“, rekla je Dita Čaranzova, liberalna češka poslanica i potpredsjednica Evropskog parlamenta.

Meta ima problema sa zakonom već godinama

Praksa Mete kombinovanja korisničkih podataka preko svojih usluga je ranije bila na udaru kritike u Evropi. U Njemačkoj je firma proglašena za tehnološku platformu „od najvećeg značaja“ prema nacionalnim pravilima konkurencije u maju 2022. godine, što ju je kasnije primoralo da odvoji svoje slušalice za virtuelnu stvarnost sa Fejsbuk prijava.

Meta ima niz problema zbog prikupljanja velikog broja podataka od korisnika. Tako je 2017. godine, Evropska komisija kaznila sa 110 miliona evra zbog „davanja netačnih ili obmanjujućih informacija“ kada je EU istraživala njeno preuzimanje platforme za razmjenu poruka Votsap (WhatsApp) 2014. godine. Osim te kazne Meta je platila preko dvije miliajrde dolara kazne.

„Činjenica da je servis Treds povezan sa Instagramom znači da postoji element deljenja podataka u tehnološkom gigantu koji je „čuvar kapije“ prema zakonu EU“, rekao je poslanik malteških socijaldemokrata Aleks Agijus Saliba, član unutrašnjeg tržišta parlamenta komitet.

U svijetu u kojem se kreatori politike sve više fokusiraju na digitalno kreiranje pravila, obilje opreza nikada nije loša stvar. S druge strane velike kompanije nisu voljne da poštuju pravila kojim bi smanili priliv inače ogromnog broja informacija koje u krajnjem slučaju znače još veći profit.

Slična stvar se desila i nedavno kada je kompanija Gugl (Google) prošlog meseca, Google pokrenula Bard, svog rivala Čat GPT (ChatGPT) ali ne i za 27 zemalja Evropske unije.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI