back to top

Znate li zašto utišavamo radio kada parkiramo automobil?

Tokom dana prikupljate informacije o svom okruženju putem čula sluha, mirisa, ukusa, dodira i vida.

Mozak, koji je dio centralnog nervnog sistema, kombinuje sve ove informacije i odlučuje šta će sa njima. Mozak stalno procjenjuje šta bi trebalo da bude njegov primarni zadatak, glavni zadatak na koji se fokusira, a šta sekundarni zadatak, odnosno zadatak na koji se manje fokusira.

Naš mozak može brzo da se prebaci sa zadatka na zadatak, tako da mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, ali zapravo ne možemo, piše Howstuffworks.

Kada se „prebacujete“ između različitih tačaka pažnje, gube se dijelovi sekunde.

Ukratko, jedan zadatak nije problem za mozak. Ponekad ni dva zadatka. Ali sa više od dva zadatka, mozak počinje da radi manje efikasno i skloniji je greškama. Kada tražimo određenu lokaciju ili put u vožnji ili moramo da obavimo zadatak koji ne radimo često, kao što je parkiranje, naš mozak se ograničava na taj jedan zadatak.

Tada više ne slušamo razgovore putnika, vidno polje nam se sužava i svu pažnju usmjeravamo na vid ili prostorne odnose.

Zbog toga vozači često utišaju radio kada parkiraju, voze u prenaseljenim urbanim sredinama, traže određenu adresu ili voze u opasnim uslovima, kao što su oluja ili grad.

Ove aktivnosti zahtjevaju povećanu koncentraciju. Isključivanjem radija, ometanje se uklanja sa liste zadataka mozga i više pažnje je dostupno za najvažniji zadatak, prenosi b92.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI