back to top

JEDNOSTAVNI TRIKOVI Kako uštediti gorivo u vožnji?

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi sertifikovanjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.

Kako biste uštedili gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Takođe, mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete da budete u četvrtoj brzini, a zavisno o prenosnim odnosima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj.

Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati da izaberete.

Kad ugledate crveno svjetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do posljednjeg trenutka da stiskate papučicu gasa i zatim snažno kočite, prenosi Revija HAK.

Na autoputu nemojte da vozite brže od 130 km/h. Nerijetko je zbog prirode saobraćaja, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Riješite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju, 0.2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI