back to top

Konačno postignut kompromis: Najavljena velika promjena za vozače u ЕU

Nakon dugotrajne borbe oko ograničenja budućih emisionih standarda Еuro 7, postignut je kompromis na nivou Еvropske unije.

Jako strog prijedlog Еvropske komisije za Еuro 7 bio je potpuno nesrazmjeran pa ovaj dogovor ima za cilj da smanji dodatne troškove od kojih su proizvođači automobila prethodno strahovali, što bi dodatno dovelo do poskupljenja automobila kod krajnjeg kupca.

Еvropski parlament i Еvropski savjet su privremeno postigli dogovor o novim pravilima za smanjenje emisija vozila, uključujući automobile, kombije, autobuse, kamione i prikolice.

Uredba o homologaciji i tržišnom nadzoru motornih vozila (Еuro 7) ima za cilj da podrži prelaz prema čistoj mobilnosti i održati cijene privatnih i privrednih vozila dostupnim građanima i kompanijama. Vozila će morati duže vrijeme biti usklađena s novim standardima kako bi zadržala čistu emisiju tokom cijelog svog životnog vijeka.

Što se tiče privatnih automobila i malih kombija, pregovarači su postigli saglasnost da zadrže trenutne uslove ispitivanja prema Еuro 6 standardima i ograničenja emisija izduvnih gasova.

Broj čestica izduvnih gasova mjeriće se na nivou PN10 (umjesto PN23, koji takođe bilježi manje čestica).

Za autobuse i kamione, dogovoreni tekst uključuje stroža ograničenja za emisije izduvnih gasova izmjerene u laboratoriju (npr. NOx od 200 mg/kWh) i u stvarnim uslovima vožnje (ograničenje NOx od 260 mg/kWh), zadržavajući trenutne uslove Еuro 6 testiranja.

Sporazum postavlja ograničenja za emisije čestica kočnica (PM10) za automobile i kombije (3 mg/km za čisto električna vozila, 7 mg/km za većinu vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, hibridna električna vozila i vozila na gorive ćelije te 11 mg/km za velike kombije s motorom s izgaranjem).

Postoje i minimalni zahtjevi za trajanje baterije za električna i hibridna vozila (80 odsto od početka životnog vijeka do pet godina ili 100.000 km, te 72 odsto do osam godina ili 160.000 km) i kombije (75 odsto od početka životnog vijeka do pet godina ili 100.000 km, te 67 odsto do osam godina ili 160.000 km).

Tekst predviđa da će svako vozilo imati ekološki pasoš koji će sadržati informacije o njegovoj ekološkoj efikasnosti u trenutku registracije (npr. ograničenja emisija onečišćujućih materija, emisija CO2, potrošnja goriva i električne energije, električni doseg, životni vijek baterije vozila).

Korisnici vozila takođe će imati pristup ažuriranim informacijama o potrošnji goriva, stanju baterije, emisijama štetnih tvari i drugim relevantnim informacijama koje generišu ugrađeni sistemi i monitori.

Osim toga, proizvođači automobila moraju dizajnirati svoja vozila tako da spriječe manipulacije sistemima za kontrolu emisija putem digitalizacije nadzora vozila.

Parlament i Savjet još trebaju zvanično odobriti sporazum prije nego što stupi na snagu. Uredba će se primjenjivati 30 mjeseci nakon stupanja na snagu za privatna i dostavna vozila te 48 mjeseci za autobuse, kamione i prikolice (za vozila malih serijskih proizvođača primjenjivaće se od 1. jula 2030. za privatna i dostavna vozila, a od 1. jula 2031. za autobuse), piše „Jutarnji“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI