back to top

Mercedes najavio potpuno novi model

Iako je dolaskom krosovera, a posebno njihovih dinamičnijih kupe izdanja, klasična sportska forma ispala iz fokusa javnosti, premijum proizvođači i dalje drže u ponudi ove automobile.

Među njima, Mercedes je svakako jedan od revnosnijih. Istina, i u Mercedesu su svjesni da prevelika ponuda ovih modela nema smisla, pa će je suziti na dva automobila.

Jedan od njih je novi CLE, koji zamjenjuje kupe C i E klase u gami. Isto važi i za kabrio verzije.

Možda je najbolja vijest da će i CLE u kabriolet verziji zadržati krov od tkanine, koji je nesumnjivo elegantniji, kompaktniji i mnogo lakši od sklopivog tvrdog krova.

Sa druge strane, u tom slučaju, Mercedes će morati da uloži više napora na polju krutosti same konstrukcije.

Mercedes je najavio premijeru ovog kupea za srijedu, 5. jula, a tada će vjerovatno biti poznato više tehničkih detalja o mehanici.

Iz najavnog tizera možemo samo da vidimo kako CLE pronalazi svoj uzor u kupeu S klase, koji je trajao samo jednu generaciju, ali je bio i ostao mjerilo elegancije.

U vezi sa pogonom kruže glasine da će početak obilježiti elektrifikovani 2.0 benzinski motor. Podsjećanja radi, njegova hibridna verzija u sedanu (C300e) proizvodi preko 300 KS.

U svakom slučaju, ponuda sigurno neće ići dalje od šest cilindara i vjerovatno će biti rezervisana za performansni CLE 53 AMG.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI