back to top

Naučnici rekonstruisali pjesmu „Pink Flojda“ na osnovu moždanih talasa

Naučnici su dekodirali pjesmu Pink Flojda „Zid“ (The Wall) na osnovu snimaka električne aktivnosti mozga, što bi moglo pomoći vraćanju moći govora pacijentima sa moždanim udarom ili amiotrofičnom lateralnom sklerozom, neurodegenerativne bolesti koja je bila dijagnostifikovana i kod Stivena Hokinga.

– Iako su članovi iste laboratorije ranije uspjeli da dešifruju govor, pa čak i nečujno zamišljene riječi – sa snimaka mozga, „uopšteno govoreći, svi ovi pokušaji rekonstrukcije su imali robotski kvalitet“ – rekao je profesor Robert Najt, neurolog sa Univerziteta u Kalifornija, SAD, koji je sproveo studiju sa postdoktorandom Ludovikom Belierom, prenosi Gardijan.

Prema njegovim riječima, muzika je po prirodi emotivna, ima ritam, stres, akcenat i intonaciju i sadrži mnogo veći spektar stvari od ograničenih fonema na bilo kom jeziku, što bi, kako je naveo, moglo dodati još jednu dimenziju implantabilnom govornom dekoderu.

Dok je prethodni rad dekodirao električnu aktivnost iz moždanog govornog motornog korteksa, oblasti koja kontroliše sitne pokrete mišića usana, vilice, jezika i larinksa koji formiraju riječi, nova studija je koristila snimke iz slušnih dijelova mozga, gdje se obrađuju svi aspekti zvuka.

Tim je analizirao snimke mozga 29 pacijenata dok im je puštan trominutni dio pjesme „Pink Flojda“, preuzet sa njihovog albuma “ The Wall “ iz 1979. godine.

Aktivnost mozga dobrovoljaca je otkrivena postavljanjem elektroda direktno na površinu njihovog mozga.

Vještačka inteligencija je korišćena za dekodiranje snimaka i zatim kodiranje reprodukcije zvukova i riječi.

Iako veoma prigušena, fraza „Sve u svemu, to je samo još jedna cigla u zidu“ se prepoznaje u rekonstruisanoj pjesmi – sa netaknutim ritmovima i melodijom.

– Pomalo zvuči kao da govore pod vodom, ali to je naš prvi pokušaj u ovome – rekao je Najt.

On vjeruje da bi korišćenje veće gustine elektroda moglo da poboljša kvalitet rekonstrukcije.

-Prosječno razdvajanje elektroda je bilo oko pet milimetara, ali imali smo nekoliko pacijenata sa tri milimetra odvajanja i oni su bili najbolji u pogledu rekonstrukcije – rekao je Najt i dodao da bi kvalitet bio mnogo bolji sa elektrodama udaljenim oko milimetar i po.

Ove godine, istraživači predvođeni dr Aleksandrom Hutom sa Univerziteta Teksas u Ostinu, objavili su da su uspeli da prevedu moždanu aktivnost u kontinuirani tok teksta, koristeći podatke neinvazivnog MR skeniranja.

Sistem nije bio dovoljno precizan da dekodira tačne riječi, ali je mogao da otkrije suštinu rečenica.

Istraživanje, objavljeno u PLoS Biology, takođe je identifikovalo nove oblasti mozga koje su uključene u otkrivanje ritma i potvrdilo da je desna strana mozga više prilagođena muzici nego lijeva.

Bolje razumijevanje načina na koji se muzika i jezik obrađuju takođe može imati praktičnu primjenu, kao što je pomoć u rasvejetljavanju misterije zašto ljudi sa Brokinom afazijom, koji se bore da pronađu i izgovore prave reči, često mogu da pnevaju riječi bez poteškoća.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI