back to top

Ovih pet ličnih podataka nikada ne objavljujte na društvenim mrežama

Korištenje društvenih medija poput Facebooka može biti izvrstan način da se povežete s ljudima. Međutim, ako dijelite previše informacija na tim stranicama, to može ugroziti vašu privatnost i dovesti do krađe identiteta. Čak je nesigurno dijeliti lične podatke u aplikacijama za razmjenu poruka kao što je Facebook Messenger.

Ovo je 5 stvari koje ne biste trebali dijeliti na društvenim mrežama, piše Psafe.com

1. Vaša lokacija

Jeste li znali da društvene mreže koriste proces koji se zove geolokacija kako bi pratile gdje se nalazite svaki put kad objavite post ili tweet? To omogućuje ljudima da precizno odrede vašu lokaciju, što znači da vas bilo ko može uhoditi ili čak prikupiti lične podatke koji bi vas mogli izložiti opasnosti. Isključite usluge lokacije kako biste izbjegli praćenje.

2. Godina rođenja i grad

Dijeljenje vašeg rođendana na društvenim mrežama je zgodan način da podsjetite svoje prijatelje kada je vaš poseban dan, ali držite se samo dana i mjeseca. Ako navedete godinu i grad u kojem ste rođeni, hakeri mogu iskoristiti te informacije da pogode brojeve vašeg socijalnog osiguranja i hakuju vaše finansijske podatke.

3. Slike kreditnih kartica i isplata plata

Ovo bi trebalo biti jednostavno: klonite se dijeljenja bilo kakvih finansijskih informacija na društvenim mrežama. Svako ko ima broj vaše kreditne kartice i datum isteka može koristiti vašu karticu za naručivanje stvari online. Čak i dijeljenje vašeg bankovnog salda ili plate može dovesti do krađe identiteta.

4. Vaša adresa i telefonski broj

Ne samo da dijeljenje vaše kućne adrese pruža kradljivcima identiteta važan dio slagalice, već omogućuje provalnicima da lociraju vaš dom. To je posebno loše ako kažete da ste na odmoru, jer time praktično pozivate provalnike u vaš dom. Takođe, izbjegavajte dijeljenje svog telefonskog broja – svako ko ga ima može koristiti usluge obrnutog pretraživanja kako bi pronašao vašu adresu.

5. Slike vaše vozačke dozvole

Možda umirete od želje da svojim prijateljima pokažete smiješnu fotografiju na svojoj vozačkoj dozvoli, ali razmislite o sljedećem: kradljivci identiteta koji dobiju sliku vaše dozvole automatski će imati sve informacije koje su im potrebne. Štaviše, svima ćete otkriti svoju kućnu adresu.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI