back to top

Preminuo Jasmin Stavros poslije teške borbe sa rakom

Za njegovu životnu bitku saznalo se sredinom marta, kada je zbog bolova u leđima otišao u bolnicu, a otkad je dobio dijagnozu nalazio se na bolničkom liječenju. Jasmin Stavros rođen je u Splitu. Završio je osnovnu muzičku školu (klavir) i srednju muzičku školu (kontrabas).

Od dvanaeste godine svira bubnjeve, a već s 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: „Delfini“, „Mladi batali“ (današnji „Magazin“), te grupama „More“ i „Put“, dok1973. godine počinje otkrivati džez muziku, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u „Jugotonu (današnja „Croatia Records“). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji.

Sarađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom, Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim pjevačima.

Najveći finansijski uspjeh mu je donijela pjesma „Džuli“, koju je snimio s Danijelom.

Početkom 80-ih godina je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu džez akademiju Stenli Spektor u Njujorku.

Kao najbolji student iz Evrope dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi.

U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti.

Prije odlaska u Ameriku svirao je četiri godine u HNK, a paralelno je snimao ploče i svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI