back to top

Stigao prvi električni Lamborghini – Aloonline.ba

Za sada je to samo koncept, ali kako kažu u italijanskom proizvođaču, serijski model stiže na tržište 2028. i, iako će imati električni pogon, biće konkurent Ferrariju Purosangue.

To znači da govorimo o krosoveru sa konfiguracijom 2+2 sjedišta u kabini.

Hrabar stil, futuristička kabina i što je najvažnije, zapanjujuća izlazna snaga od 1.341 konjskih snaga garantuju da će se i te kako uklopiti sa drugim Lamborghinijevim modelima, bez obzira imali oni konvencionalni motor ili ne, prenosi B92.

Automobil ima pogon na sva 4 točka, i tu se specifikacije zavšavaju – sasvim dovoljno za jedan konceptni automobil od čije produkcijske verzije nas dijele više od četiri godine.

Lanzador koncept je najnoviji dokaz takozvane „dekarbonizacije“ italijanskog proizvođača, smjera u kome će se Lamborghini kretati u bliskoj budućnosti.

Za početak, svaki Lambo će na neki način biti elektrifikovan do kraja 2024. godine, a Lanzador će stići 2028. kao četvrti model u liniji proizvođača automobila (i njegov prvi EV).

Serijski Lanzador će se proizvoditi u blizini sjedišta kompanije u mjestu Sant’Agata Bolonjeze, a Lamborhini planira da zaposli dodatne radnike kako bi podržao razvoj i proizvodnju EV-a.

Cijena je očigledno daleko od finalizacije, ali s obzirom na to da najjeftiniji Lambo trenutno košta preko 200.000 evra i da je ovdje u pitanju električni automobil, ne treba očekivati da će Lanzador biti „pristupačan“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI