back to top

Svi korisnici Ajfona ovo rade, a stručnjak kaže da je to greška

Ako ste među onima koji redovno „svajpuju“ prema gore aplikacije koje su ranije koristili kako bi ih „zatvorili“, trebalo bi da prestanete s tom praksom.

Aplikacije otvorene u pozadini su u suštini „zamrznute“, što znači da ne troše dodatno bateriju ili memoriju i treba ih ostaviti otvorene, tvrde stručnjaci.

„Najveća zabluda o iOS-u je da je dobra stvar prisilno zatvoriti aplikacije u pozadini koje ne koristite“, napisao je stručnjak za „Apple“, Džon Gruber na svom blogu „Daring Fireball“.

dodao je:

„Mnogi misle da aplikacije u pozadini nepotrebno troše RAM i CPU cikluse i da na taj način štete performansama i troše bateriju. Ali iOS ne funkcioniše tako“, objasnio je.

Nastavio je dalje:

„Aplikacije u pozadini su efektivno ‘zamrznute’, ograničeno je njihovo djelovanje u pozadini i zapravo oslobađaju RAM koji su koristile. iOS je stvarno veoma dobar u ovome. Toliko je dobar u tome da odmrzavanje ranije zamrznute aplikacije zauzima znatno manje procesora (i energije) nego ponovno pokretanje aplikacije koja je bila prisilno zatvorena“, kaže Gruber.

Iznio je i tvrdnje.

„Ne samo da prisilno zatvaranje vaših aplikacija ne pomaže, nego zapravo i škodi. Trajanje baterije biće slabije ako prisilno zatvorite aplikacije u pozadini“, tvrdi on, a prenosi „b92“.

I prema navodima kompanije „Apple“, aplikacije je potrebno „prisilno“ zatvoriti samo kada iz nekog razloga zablokiraju.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI