back to top

Znate li čime se Nokia bavila prije mobitela?

Nokia, danas poznata kao globalni igrač u industriji telekomunikacija i potrošačke elektronike, imala je sasvim drugačije porijeklo.

Godine 1865. rudarski inženjer Fredrik Idestam osnovao je kompaniju na obalama Tamperea u Finskoj, tada dijelu Ruskog Carstva. Tri godine kasnije Idestam je otvorio drugu fabriku 15 kilometara dalje u blizini grada Nokie uz rijeku Nokianvirta.

Izbor lokacije bio je strateški. Brzaci su davali potrebnu snagu za mlin, a bogate šume u regiji nudile su sirovine potrebne za proizvodnju celuloze. U početku se Nokia bavila proizvodnjom papira – bitne robe u to vrijeme, jer je papir bio primarni medij za komunikaciju i pakiranje.

Premotajte još tri godine, 1871. Idestam je preimenovao kompaniju u “Nokia Ab” i počeo prodavati dionice uz pomoć bliskog prijatelja, profesora i političara Lea Mechelina, koji je naposljetku postao predsjednik 1898. (do 1914.) i usmjerio kompaniju prema hidroelektranama – ekspanzija kojoj se Idestam prethodno protivio, ali je njegovo penzinosanje 1896. otvorilo put.

Jedna zanimljiva činjenica o Nokijinim ranim danima jest ta da je kompanija igrala značajnu ulogu u razvoju prve finske telefonske mreže u kasnom 19. i ranom 20. stoljeću. Ovo je bio značajan korak udaljavanje od izvornog poslovanja s celulozom i papirom.

Godine 1902. Nokia je svojim poslovnim aktivnostima dodala proizvodnju električne energije i nakon što je 1910-ih gotovo bankrotirala nakon Prvog svjetskog rata, dio kompanije koji se bavio električnom energijom prodan je Finish Rubber Worksu.

Te 2 kompanije službeno su se spojile u konglomerat pod nazivom Nokia Corporation 1967. godine, koji je imao popis proizvoda koji se kretao od guma za bicikle i gumenih čizama do televizora i gas maski za finsku vojsku. Na kraju se kompanija oslobodila svojih odjela za proizvodnju gume i kabela kako bi se više usredotočila na telekomunikacije i elektroniku.

Do kraja 20. stoljeća Nokia je postala vodeći globalni pružatelj mobilnih telefona i telekomunikacijskih mreža. Njegov inovativni dizajn mobilnih telefona i razvoj standarda GSM mreže odigrali su ključnu ulogu u popularizaciji mobilne telefonije u cijelom svijetu.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI